viski za rast bradu muskarci

Viski za bradu: da li utiče na rast brade

Da li viski utiče na izgled i rast brade? Pored zanimljivih činjenica o ovom piću, saznaćete i ono što bradonje najviše zanima – kako utiče viski za bradu i da li stimuliše njen brži rast?

 

Da li je viski naš saveznik ili protivnik u puštanju brade? Odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan, ali smo sigurni da će vas saznanje iznenadtiti. Gotovo podjednako kao saznanje da alkohol ima donekle uticaj na izgled brade, a takođe i pivo. Kada je viski u pitanju, on je bogat ni manje ni više nego vitaminima, a oni su bitni za bradu!

Da ne bismo sve otkrivali na početku, odvojite par minuta i upoznate sa zanimljivom istorijom viskija, vrstama ovog pića, njegovom uticaju na vašu bradu, ali po opšte zdravlje. 

I naravno, odgovaramo na važno pitanje u vezi sa bradom kod mušlaraca – koliko često konzumirati viski a da to ne bude štetno po bradu i po naše zdravlje.

Malo o samom viskiju

Pre nego što pređemo na priču o tome kakav je viski za bradu, da se kroz nekoliko zanimljivih podataka upoznamo sa ovim čuvenim pićem.

Viski je alkoholno piće destilovano od raznih žitarica, kao što su: ječam, kukuruz, raž ili pšenica. Destilat obično odležava u drvenim buradima (ponekad se zovu bačve, a najčešće su napravljene od hrastovine) i uglavnom sadrži 40% alkohola.

Termin „viski“ potiče od galske fraze koja ima značenje – voda života.

Vrste viskija

Od početka proizvodnje viskija do danas, razvilo se dosta vrsta viskija. Većina stručnjaka se slaže da je verovatno počela pre nekoliko vekova u Škotskoj ili Irskoj. Mi smo izdvojili one najznačajnije. To su:

Američki viski, koji uključuje sledeće vrste:

 • Burbon viski: Burbon je viski koji odležava u ugljenisanim hrastovim bačvama. Ukus burbona je sladak, orašast i pitak.
 • Raženi viski: Ova vrsta viskija je lagana. Nije tako slatko piće kao burboni.
 • Tenesi viski: Zbog upotrebe uglja od šećernog javora u procesu destilacije, ova vrsta viskija istovremeno meša nadimljenost i slatkoću.
 • Pšenični viski: Pšenični viski ima inherentnu slatkoću od zrna i obično ima slatke ukuse poput meda, vanile ili karamela.

Kanadski viski: Kanadski viski često sadrži arome karamele, što ga čini sličnim javorovom sirupu. Kanadski viski je obično sa više različitih zrna žitarica, što ga čini lakšim.

Irski viski: Odležao najmanje tri godine u hrastovim buradima, ova vrsta je duboka, aromatična i drvenasta. Moraju imati najmanje 40 posto alkohola da bi bili pravi irski viski.

Japanski viski: Profil ukusa ove vrste je blizak škotskom viskiju, ali mnogi proizvođači daju svom proizvodu hrastove note sa posebnim buradima. Obično je suvlji i “dimljeniji” od američkih varijacija.

Single-malt viski: Single-malt viski je napravljen od jednog zrna u jednoj destileriji. Single-malt viski uvek nosi ime destilerije u kojoj je proizveden.

Škotski viski: Škotski viski dobija tresetni ukus jer se mahovina sagoreva u procesu sušenja zrna. Takođe se ne može nazvati Škotskim viskijem ako se ne proizvodi u Škotskoj.

Nutritivne informacije

Viski ima puno kalorija, da to znamo svi. Ali kladim se da niste znali da viski sadrži i vitamine i minerale? 

Pre nego što počnete sa snabdevanjem brade vitaminima iz viskija, pročitajte do kraja i vidite da li je viski najsrećniji izvor vitamina za vašu bradu.

Doza od 30 mililitara viskija sadrži:

 • kalorije: 123;
 • proteini: 0 grama;
 • masti: 0 grama;
 • ugljeni hidrati: 0 grama;
 • Vlakna: o grama;
 • Šećer: o grama;

Viski je izvor:

 • fosfora,
 • tiamina (vitamin B1),
 • cinka,
 • gvožđa,
 • niacina (vitamin B3).

Najveći deo ovh vitamina i minerala je dobar za bradu. B1 i B3 su vitamini koji su povoljni kako za rast brade, tako i za njeno zdravlje.

Cink je dobar za kožu, bradu, kosu, a takođe zahvaljujući njemu naše telo bolje sintetiše proteine koji su opet važni za bradu. A cink igra još jednu važnu ulogu, on je vrlo važan sastojak u proizvodnji testosterona.

Ali da li ovo znači da je viski dobar izvor pomenutih sastojaka? Zapravo, ne. 

Štaviše, iako u sebi sadrži gvožđe i cink, prekomerna konzumacija viskija i alkohola uopšte, dovodi do gubitka upravo gvožđa i cinka.

Gde potražiti onda ove vitamine i minerale ako ne u viskiju?

Imate dve vrste izvora i poželjno je da se iz obe snabdevate. Prvi je ishrana: voće i povrće; drugi izvor su prirodni preparati za bradu.

 • Kada je reč o ishrani, u vaš meni unesite: ribu, jaja, mleko, razne vrste povrća i salata, kao i orašaste plodove koji će vam obezebditi cink.
 • Kada govorimo o preparatima za bradu, da biste bili obezbeđeni vitaminom B potražite preparate koji sadrže ekstra devičansko maslinovo ulje, ulje slatkog badema ili ulje avokada. Cink možete pronaći prvenstveno u ulju jojobe ili ulju semena bundeve.

Da li viski utiče na rast brade?

Pre nego što odgovorimo na to da li utiče viski na rast brade, da vidimo koji su faktori ključni u rastu brade. Tri faktora koja određuju rast brade su:

 • genetika,
 • dihidritestosteron (DHT),
 • testosteron

Genetika igra vrlo važnu, a po mnogima presudunu ulogu u rastu brade. Pravila genetike kažu da ako su vaši muški preci imali problema sa rastom brade, verovatno ćete i vi imati sličan problem.

DHT je nusproizvod testosterona. Njegov značaj u rastu brade je poznat odnedavno. 

Zapravo, nauka dokazuje da ponunjenost brade i njen ujednačen rast zavise upravo od DHT-a (tačnije, od osetljivosti naših folikula na DHT). Što su naši folikuli osetljiviji brada bolje raste.

Testosteron igra dvostruku ulogu u rastu brade. On je jedan od hormona koji direktno utiče na rast brade, a drugo od nivoa testosterona zavisiće i nivo DHT-a, s obzirom na to da DHT nastaje upravo zahvaljujući testosteronu. 

Dakle, verovatno prvi po značaju faktor u rastu brade je testosteron.

Na priču o testosteronu se nadovezuje priča o viskiju. I da odgovorimo na pitanje s početka, da li viski utiče na rast brade.

Odgovor je: da. Kako? 

Nauka je dokazala da povremena i umerena konzumacija viskija ili nekog drugog žestokog pića dovodi do blagog porasta nivoa testosterona, a više testosterona definitivno znači i više brade.

A znači li onda i više viskija više brade? E, ovo ne. 

Već je situacija obrnuta – ukoliko naša konzumacija viskija pređe u preteranu, dolazi do pada nivoa testosterona, pa samim tim i posledica po bradu.

Utrljavanje viskija na bradu?

Na internetu možete pronaći mnoštvo recepata za ulje za bradu koji uključuju viski. Kao razlog zašto se viski stavlja u ulja za bradu naviode se uglavnom dva razloga:

 • prvo, viski, ako i svaki jači alkohol, ima dobra antibakterijska dejstva;
 • drugo, prijatan miris.

Složićemo se i sa jednim i sa drugim argumentom. Da, viski, pogotovo što su stariji imaju jako prijatne mirisne note, karamele, vanile, pomalo čak i drvenaste, sve to zahvaljujući buretu. 

A drugo, on zaista ima antibakterijska i dezinfekciona sredstva. Ali sve ovo ne opravdava njegovo nanošenje na bradu.

Razlog tome je jednostavan, viski je i dalje alkohol. A to znači da će dehididrirati vašu kožu i bradu. A to je poslednja stvar koja želite da se desi vašoj bradi.

Rešenje je opet u prirodnim sastojcima. Umesto viskija mnogo bolje rešenje je da vaš preparat za rast i negu bradu, kao što je recimo eliksir ili pak ulje za bradu , a koji sadrži neko prirodno ulje. Recimo, ulje aloe vere ima takođe odlična dezinfekciona i antibakterijska dejstva, bogato je vitaminaima A, C i E, a neće isušivati kožu i bradu.

Da li viski utiče loše na bradu

Viski i brada su definitivno povezani, videli smo. I on joj može biti saveznik u rastu. 

Međutim, da li viski može loše da utiče na bradu? Kratak odgovor bi bio: da.

Nastavak odgovora bi bio: ali ne uvek! 

Viski utiče loše na rast brade i njeno zdravlje uopšte, onda kada ga redovno, odnosno svakodnevno po nekoliko čašica, konzumiramo. I pogotovo onda ako smo skloni prekomernoj konzumaciji.

Dakle, ako redovno pijemo viski, to može u velikoj meri uticati na nivo proteina. I ne samo da se smanjuje nivo proteina, već se smanjuje i sposobnost tela da ih iskoristi. Kada se naše telo suoči sa nedostatkom grupe proteina, to dovodi do lošeg rasta brade, kose, noktiju i narušava se kvalitet kože.

Ne samo to, već alkohol takođe utiče na nivoe gvožđa, cinka i bakra u vašem telu koji su izuzetno neophodni za rast dlaka na licu.

Prednosti i mane viskija po zdravlje

Istraživanja sugerišu da umereni unos viskija i alkohola, uopšteno gledano, može da ponudi neke prednosti za naše zdravlje, ali i tu su i mane. 

Prednosti;

 • antioksidantna svojstva,
 • može smanjiti nivoe mokraćne kiseline,
 • može smanjiti rizik od srčanih bolesti,
 • može promovisati zdravlje mozga.

Štetne posledice:

 • dobijanje na težini,
 • oboljenje jetre,
 • zavisnost od alkohola,
 • povećan rizik od depresije,
 • povećan rizik od smrti

Zaključak

Videli smo da je priča o viskiju i bradi, priča sa dva moguća kraja po našu bradu – dobrim i lošim. Kako će se završiti, zavisi isključivo od nas.

Ako želimo “happy end”, pridržavaćemo se 3 sledeća pravila:

 • nikako prekomerna konzumacija;
 • nikako topikalna primena viskija, odnosno nanošenje viskija na bradu;
 • obavezna hidratacija brade uz pomoć ulja za bradu, seruma, ili nekog drugog, po vašem izboru, preprata za bradu.

Dakle, ako budemo odgovorni i umereno konzumiramo viski, možemo imati dvostruku korist – zadovoljstvo u piću i blage benefite po našu bradu.

Da li vi pijete viski i ako da, koliko to često radite?