alkohol brada

Alkohol za bradu: da li utiče na rast brade

Na interenetu postoje brojna svedočanstva u kojima se tvrdi da je brada rapidno krenula sa rastom nakon redovne konzumacije alkohola. Mit ili istina? Otkrivamo kakav zapravo ima uticaj alkohol za bradu.

 

Stvari nisu tako crno-bele, pa samim tim ni odgovor nije jednostavan. Zato ćemo na sve veze između alkohola i brade da odgovorimo po delovima.

Pre svega dajemo odgovor na pitanja:

 • da li alkohol pomaže u rastu brade;
 • da li je alkohol dobar u borbi protiv peruti brade;
 • kakve su posledice alkohola po bradu;
 • koliko alkohola da konzumiramo da bi on bio saveznik, a ne protivnik.

Da li alkohol pomaže u rastu brade?

Kada se konzumira u vrlo malim količinama, ispijanje alkohola može pomoći u rastu brade. To je zato što nivo testosterona u krvi ima tendenciju povećanja kada se u organizam unese malo alkohola, a ovo potvrđuju brojna medicinska istraživanja.

Pošto je testosteron jedan od važnijih hormona koji stimulišu rast brade, postoji velika mogućnost da će doći do pozitivnog uticaja na rast brade.

Da li to znači više alkohola, više brade?! Zapravo, ne! 

Prekomerna konzumacija alkohola može smanjiti nivo testosterona i posledično negativno uticati na rast brade. Ali o ovome ćemo detaljno nešto kasnije.

Da bismo razumeli kako to alkohol pomaže rastu brade, da vidimo ukratko, što to stimuliše rast brade?

Šta stimuliše rast brade?

Naša brada kreće sa rastom u pubertetskim godinama. Potrebno je vreme da brada poraste, a kod nekoga je to ranije, kod nekoga kasnije. 

Zašto baš u tim godinama? Zato što u tim godinama dolazi do fizioloških promena u našem telu, koje su praćene povećanjem nivo testosterona.

Dakle, direktni krivac za rast brade je hormon testosteron, ali i njegov manje poznati nusproizvod dihidrotestosteron (DHT). Rast naše brade dakle stimulišu testosteron i DHT.

Ono što testosteron radi je da podstiče folikule dlaka na licu, dok dihidrotestosteron podstiče ujednačen rast brade. Od nivoa testosterona zavisi i nivo DHT-a.

Pojednostavljeno, što više testosterona to više brade. Upravo u ovoj “formuli” vidi se da alkohol može biti dobar za rast brade. Jer on će povećati nivo testosterona kada se uzima u minimalnoj, odnosno, količini koja nije štetna.

Pa kako alkohol pomaže bradi da raste?

Alkohol može pomoći rastu brade na dva načina:

 • pojačavući nivo testosterona;
 • delujući kao nosač.

Kao što smo ranije potvrdili, konzumacija alkohola u malim količinama zapravo može povećati nivo testosterona kod muškaraca. Akcenat stavljamo na malim količinama! 

Važno je napomenuti da prekomerno konzumiranje alkohola smanjuje nivo testosterona u telu i sigurno će, zauzvrat, imati negativan ili usporen uticaj na rast vaše brade. Ali to ne samo brade, već i vašeg opšteg zdravlja.

Pored toga što povećava nivo testosterona alkohol može pomoći vašoj bradi i ako se nađe u ulozi nosača. 

Naime, studija pokazuje da je alkohol u pojedinim slučajevima dao dobre rezultate na rast brade, kod topikalne primene. Ali, moramo da naglasimo da se alkohol ovde koristio zajedno sa nekim prirodnim uljima. Može se pretpostaviti da se alkohol koristio kao nosač (baza), zbog činjenice da lako prodire u folikule dlake kože.

Kada se pomeša sa ricinusovim uljem koje je dobro prirodno ulje za podsticanje rasta brade, alkohol pojačava isporuku ricinusovog ulja do korena folikula brade. Tako će alkohol indirektno pomoći u rastu brade. Pisali smo i  drugim efikasnim uljima za stimulaciju rasta brade.

Alkohol se takođe nalazi u ekstraktu nekih od prirodnih ulja koja mogu pomoći u rastu i jačanju brade, kao što je ulje peperminta.

Međutim, alkohol može dehidrirati bradu, posebno ako je ne hidrirate nakon nanošenja alkohola ili metil alkohola (alkohol za čišćenje lica).

Da li alkohol ubija perut u bradi?

Vrsta alkohola o kojoj govorimo u ovom slučaju nije onaj koji se nalazi u pivu, već onaj koji važi za žestoka alkoholna pića. Ova vrsta alkohola se već dugo vremena unazad koristi kao dezinfekciono sredstvo u ličnoj higijeni. I to donkle, ima smisla.

Kada je u pitanju pivo, konzumacija ovog napitka ima uticaja na rast brade što zavisi donekle od alkohola, ali takođe i od žitarica i kvasca koje se koriste kao sastojci u proizvodnji. Pisali smo detaljno o ovoj temi – kakve veze imaju brada i pivo.

Alkohol ima snažna antimikrobna svojstva za koja se pokazalo da su veoma efikasni protiv virusa i bakterija. Zbog toga on može umanjiti perut ili pomoći u lečenju problema peruti. 

Ali da li je najbolje rešenje za borbu protiv peruti brade? Definitivno ne! Čak ako ste skloni suvoj koži, može pogoršati situaciju. Zato ako imate problema sa peruti, okrenite se preparatima sa prirodnim sastojcima. 

Među tim sastojcima kao bolje opcije za lečenje peruti izdvajamo: ulje čajevca, ulje semenki grožđa, kokosovo ulje i ricinusovo ulje, pošto sva ova ulja neće ostaviti vašu kožu suvom i ispucalom kao kada koristite alkohol.

Da li trljanje alkohola na bradu pomaže u rastu?

Nakon cele naše priče, nanošenje alkohola direktno na bradu može delovati kao logično i dobro rešenje za našu bradu. Međutim to nije tako.

Nanošenjem alkohola na bradu mi ne postižemo ono što postižemo konzumacijom manje količine alkohola, a to je blago povećanje testosterona. Samim tim izostaje i brži rast brade.

I ne samo da izostaje brži rast brade, već ovakava rutina ima nepovoljan uticaj na nju. Naime zbog svoje osobine da isušuje i dehidrira telo, alkohol će isušiti i vašu bradu i kožu. 

Na ovaj način, sa izostankom vode, našoj bradi su smanjene šanse da upravo putem vode dobija one potrebne hranljive materije za rast.

Upravo je ovo razlog zašto kada preporučujemo preparate za bradu, neka to budu oni koji ne sadrže alkohol u sebi ili koji sadrže jako malu koncentraciju bezbednog alkohola.

Kao opravdanje za to što je alkohol deo nekih preparata navodi se njegovo dezinfekciono svojstvo. I zaista alkohol ima sposobnost da dobro dezinfikuje u ukloni bakterije i prljavštinu sa lica i brade. Ali cena toga je suva koža.

Zato je bolje potražiti rešenje u sastojcima poput aloe vere, kokosovog ulja ili arganovog ulja, koji će postići iste efekte čišćenja lica i brade, ali bez isušivanja kože, već će je čak i hidrirati.

Posledice alkohola po bradu

Videli smo da lakohol može biti na strani naše brade. Međutim kada i kako to alkohol postaje protivnik naše brade?

Naglasićemo da se navedene posledice odnose na prekomernu konzumaciju alkohola.

 • Ukoliko se pije puno alkohola narušava se kiselo-alkalna ravnoteža u telu i na taj način čini ga mnogo kiselijim. Da biste uravnotežili kiselo-alkalnu, vaše telo počinje da koristi uskladištene proteine, a jedan od tih proteina je keratin, a keratin je protein koji pomaže u izgradnji folikula dlake. Dakle, može ometati rast brade, jer ostaje manje keratina za vašu bradu.
 • Alkohol takođe izaziva dehidraciju jer je diuretik i stvara više urina zbog čega više mokrite, tako da telo postaje dehidrirano, a dehidrirano stanje uopšte nije dobro za rast brade jer bradu čini lomljivom, slabom i suvom. Osim dlake, suši i kožu ispod brade što izaziva perut.
 • Konzumiranje prekomerne količine alkohola takođe oštećuje vašu jetru i stoga se vaša jetra suočava sa problemom uklanjanja svih toksina iz vašeg krvotoka, čineći da ovi toksini stalno kruže kroz vaše telo. Ako se ne izbacuju ovi toksini mogu da oštete kosu ili folikul dlake.
 • Alkohol takođe može izazvati nedostatak cinka i gvožđa. Našem telu je potreban cink za proces formiranja vrste proteina – keratina. Ako vaše telo ne dobija ove minerale, može doći do zastoja u rastu brade, pa i kose.
 • Višak alkohola može uzrokovati loš san. Možda će biti malo lakše zaspati nakon konzumiranja alkohola, ali nećete dobiti kvalitetan san koji je potreban vašem telu, zbog čega ćete se osećati umorno i pod stresom. A povećana količina stresa utiče negativno na rast brade.

Evo još nekih načina koji će vam pomoći u puštanju brade

Uključite vitamin D u svoju ishranu

Vitamin D pomaže u reaktivaciji pasivnih folikula dlake na vašem licu, koji su prestali da rastu. Možete dobiti dosta vitamina D iz ribe, jaja, spanaća, soje, soka od pomorandže, ovsene kaše i žitarica za doručak.

Vežbanje

Veza između vežbanja i brade je neosporna. Vežbanje vam može pomoći da stimulišete nivo testosterona koji vam pomaže u ukupnom rastu dlaka na licu. 

Međutim, ne svaka vrsta vežbanja.

Mislimo pre svega na vežbanje sa tegovima. Ono povećava nivo testosterona. Ovo ne znači da bi kardio trebalo da bude zapostavljen, samo skrećemo pažnju da kradio neće imati blagotvorne efekte po bradu.

Još jedan benefit, indirektan doduše, vežbanja po bradu je ishrana. kada krenemo da vežbamo motivisani smo da se hranimo zdravo, a i naši telo tada zahteva kvalitetniju ishranu. Mislimo pre svega na proteine. Povećan unos proteina povoljno će uticati na rast ali i opšte stanje brade.

Hidrirajte bradu

Jedan od načina na koji možete aktivirati folikule kose je higijena brade, a to podrazumjeva  redovno pranje i hidriranje. Na taj način im obezbeđujete povoljno okruženje za rast brade. 

Operite lice blagim sredstvom za pranje brade, a zatim ga hidrirajte vašim uljem za bradu. Nakon toga očešljajte je četkom za bradu ili češljem za bradu.

Postupak pranja brade sa šamponom/sapunom za bradu obavljajte 2-3 puta nedeljno, ne više. Dok se hidratacija brade uljem obavlja svakodnevno.

Zaključak

Ako ste ljubitelj alkohola povremena konzumacija, videli smo, neće smetati vašoj bradi. Čak joj može biti i saveznik u rastu.

Prekomerna konzumacija apsolutno nikakve benefite nema. Može stvariti problem prilikom rasta brade ili usporiti njen, a to je već loše po njeno opšte stanje.

No koliko god vam alkohol pomagao u rastu brade, nikada ne treba da smetnete s uma to da je reč o alkoholu. A to znači da uvek ima dehidrirajuće dejstvo. Zato je hidratacija brade vrlo važna.

Koliko često vi konzumirate alkohol i da li ste primetili neke efekte na vašu bradu? Pišite nam u komentarima o tome.