retka brada

Retka brada: uzroci i rešenja

Retka brada je ono većinu muškaraca nervira dok puštaju da im brada poraste, pogotovo ako je ona retka na uočljivim mestima. Rešenja za retku bradu ima, a u nastavku slede trikovi kako da vam brada ne bude retka.

 

Saznaćete, pre svega, koji su to uzroci koji dovode do toga da brada izgleda retko. Nakon toga saznaćete da ne morate da čekate da ona postane stvarno gusta, već otkrivamo par trikova koji će pomoći da retku bradu učinite na izgled gustom.

I na kraju naravno, nudimo trajnija rešenja.

Kako izgleda kada je retka brada

Retka brada se može javiti u raznim oblicima:

 • može se desiti da je podjednako tanka i retka na svim mestima; 
 • može da se desi da ima zadovoljavajuću gustinu, ali da na pojedinim mestima bude retka, neravna brada, ili da ta mesta deluju kao pečati bez brade; 
 • dešava se i da brada bude gusta, ali da brkovi retki. 

Ipak, najčešće se dešava da brada bude retka u gorenjem delu, odnosno u predelu obraza ka jagodicama (brada na obrazima). Sa druge strane, najgušća je u predelu vrata i podbradka. Ako se pronalazite u ovome, u nastavku delimo sa vama savete kako da utvrdite da li je nešto od navedenog i vaš slučaj.

Količina dlaka na bradi se može kretati od 0 (u slučaju da ne možete da pustite bradu ili imate problem sa rastom brade) pa sve do oko 25.000 dlaka. Ukoliko niste sigurni da li je vaša brada dovoljno gusta postoji par načina da to utvrdite.

 • Ako je duga, najjednostavniji način da barem na grubo odredite to jeste test sa olovkom. Postupak: grafitnu olovku provucite kroz vašu bradu i ukoliko se zadrži u njoj, to je dobra gustina. Ukoliko propadne, onda je proređena brada.
 • Drugi način je da prebrojite dlake. Ne brinite ne svaku dlaku posebno. Napravite kvadrat sa stranicama 1cm, od papira, prilepite ga za bradu i prebrojte dlake u njemu. Kasnije odredite  koliko takvih kvadrata zauzima vaša brada i pomnožite broj kvadrata sa brojem dlaka. Tako ćete najpribližnije znati količinu dlaka. Ali, setite se da je maskimalna količina otprilike 25.000, pa uporedite sa tom cifrom.

Retka brada razlozi

Razlozi za retku bradu mogu da budu različite vrste. Izdvojili smo u nastavku 6 najčešćih razloga za retku bradu:

 1. genetski faktor;
 2. hormonalne neravnoteže;
 3. loše navike u ishrani/vežbanju;
 4. visok stres;
 5. godine;
 6. alopecia areata.

1. Genetski faktor

Genetika je jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji faktor koji određuje debljinu, dužinu i oblik naše prirodne brade, pa na kraju i njenu popunjenost.

Ukratko. Proređena brada može da bude posledica genetike jer se svi ljudi rađaju sa folikulima dlake koji će se u jednom trenutku razviti. Dakle, koliko smo folikula dlake “dobili” na rođenju toliko će nam gusta brada i biti.

Kada smo deca, većina ovih folikula ostaje u stanju mirovanja, ali kako stignemo do puberteta oni počinju da se aktiviraju.

Ovo na prvu loptu može da izgleda kao loša vest za ljude koji imaju neravnu bradu. Možda se osećate kao da je nemoguće pustiti bradu. Ali ovo je zapravo dobra vest. Može da se desi da se vaši folikuli samo kasnije aktiviraju nego kod drugih. Tako je uvek moguće da se aktiviraju u datom vremenu ili uz pravi stimulans.

2. Hormonalne neravnoteže

Dok su folikuli dlake i genetika prirodni deo vas, hormoni se menjaju tokom vašeg života i zapravo mogu imati negativne efekte na rast brade, posebno ako patite od neravnoteže hormona.

Poznato je da hormoni za rast dlaka na licu imaju botan uticaj, a kod muškaraca je najuticajniji hormon testosteron (tačnije podskup hormona testosterona poznatih kao dihidrotestosteron). Nivo dihidrotestosterona (ili DHT) – i prirodna osetljivost vašeg tela na njega – u velikoj meri doprinose punoći i obrnuto, retkoj bradi.

Ono što jeste zabrinjavajuće, što savremen način života često dovodi do neravnoteže hormona, pa nije loše da preventivno povedemo računa o ovome. Kako, videćete između ostalog u narednoj tački.

3. Loše navike u ishrani/vežbanju

Ishrana i vežbanje su od ključne važnosti za vaše opšte zdravlje i dobrobit, što su zauzvrat ključni faktori za zdravlje vaše glave, lica i dlaka na telu.

Da biste pustili zdravu bradu, morate voditi računa o higijeni brade, a zatim hraniti svoju bradu pravim hranljivim materijama kako biste je pustili da se razvija i raste.

Zdrava ishrana koja bi pozitivno uticala na gustinu brade, ukratko, bi trebalo da uključuje: proteine, vitamini A, C i E, kao i omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u orasima i ribi.

Vežbanje za bradu je važno jer pomaže u balansiranju hormona i doprinosi opštem blagostanju, ali i zato što je moćno sredstvo u borbi protiv čestog ubice brade: stresa.

4. Visok stres

Skloni smo da vidimo stres kao mentalni ili emocionalni problem. Ali, nova istraživanja otkrivaju da fizički uticaj stresa takođe može biti izuzetno štetan za vaše fizičko zdravlje, uključujući kožu, mišiće i – pogađate – dlake na licu.

Neke studije su pokazale da stres povećava količinu hemikalije zvane kortizol u našem telu, što uzrokuje smanjenje nivoa DHT-a i drugih jedinjenja testosterona.

Previše stresa takođe može da izazove ograničen protok krvi u kapilarama, koje su u osnovi linije “goriva” koje hrane folikule dlaka.

Konačno, stres može dovesti do brojnih drugih problema (kao što su problemi sa kožom poput akni na licu, ali i bubuljica ispod brade) koji direktno ili indirektno utiču na rast dlačica na licu.

Pronalaženje ritma u svakodnevnoj rutini koji vas sprečava da izbegnete previše stresa, kao i redovno vežbanje, pomoći će vam da se osećate bolje i da pustite gušću i puniju bradu.

5. Godine

Potrbno je vreme da brada poraste, jer su folikuli dlake na licu su neki od poslednjih koji se aktiviraju tokom procesa fizičkog sazrevanja. Međutim, dešava se i da neki muškarci ne vide pun rast brade do sredine njihovih kasnih 20-ih godina.

25-ta godina je uobičajeno pominjana starost za zrelost prednjeg režnja mozga – deo koji je uključen u donoš1enje odluka i veštine prosuđivanja. Upravo se čini da je to doba kada većina muškaraca vidi i svoje brade kako sazrevaju.

Dakle, ako ste muškarac u svojim kasnim tinejdžerskim ili ranim dvadesetim godinama koji brine o tankoj bradi, može biti da sporije raste i da je potrebnno samo da budete malo strpljiviji.

Ali to ne znači da u međuvremenu ne možete eksperimentisati sa različitim stilovima i strategijama rasta brade…

Čak i muškarci koji nikada nisu u stanju da puste ogromnu, popularnu gustu bradu, mogu se odlično zabaviti negom ili stilizovanjem brkova, nekim stilom brade koji ne zahteva da ona bude puna ili gusta – kozja brada, van dajk, francuski stil brade i niz drugih oblika koji ne zahtevaju jako gustu bradu.

6. Alopecia areata

Ovo je vrlo redak razlog za pojavu proređene brade, ali vredi napomenuti jer se javlja kod nekih muškaraca.

Alopecija areata je stanje ćelavosti koje se može javiti bilo gde na telu, uključujući glavu i bradu. To rezultira ćelavostima veličine kovanice dinara, a uzrokovano je napadom vašeg imunološkog sistema na vaše folikule kose.

Za sada ne postoji tretman za alopeciju areatu, niti su naučnici sigurni šta je tačno uzrokuje. Ono što vam preporučujemo, ako sumnjate da imate alopeciju, jeste da se posetite lekara specijalistu i sa njime se posavetujete.

Kako da proređena brada izgleda gušće (kako je oblikovati)

Proređena brada ne mora nužno da postane stvarno gusta, da bi tako zaista i izgledala. Postoje načini za oblikovanje retke brade kako bi ona izgledala gušće i kako bi se prikrile njene mane.

Naravno, oblik za koji se opredeljujete zavisiće od vrste retke brade, odnosno područja na kojima je brada ređa. Ukoliko niste skloni eksperimentisanju, uvek možete da posetite bereberina koji sigurno već ima iskustva sa takvim zahtevima.

Jedan način za oblikovanje brade je brijanje proređenog područja. Ovo je posebno pogodno kada se mrlje pojave u predelu obraza oko perimetra brade. Umesto da čekate da ovo izraste ili da četkom prebacujete “susednu” bradu preko nje (što bi moglo zahtevati češljanje pod neprirodnim uglovima), mogli biste se u potpunosti rešiti tankih dlaka koje se nalaze u zoni.

Da biste je ravnomerno uredili, najbolje je da se obrijete pomoću prozirnog gela za brijanje ili ulja za brijanje, kako ne biste dobili rezultat zbog kojeg izgledate neuredno. Stilovi brade koji odgovaraju ovom načinu su takozvana kozja brada (goatee beard), 5 o’clock shadow ili chin stra<p.<

Još jedno mesto gde ova strategija može dobro da funkcioniše je područje vrata. Ako je retka nisko ispod brade ili oko adamove jabučice, jednostavno obrijte te delove.

Ipak, treba da znate, linija brade postavljena previsoko na vratu ne izgleda tako lepo. U idealnom slučaju želite da brada počinje tik iznad Adamove jabučice kada gledate pravo napred. Naravno, ako je i u tom delu brada retka onda je možda bolje obrijati i taj deo.

Uklanjanjem u potpunosti područja sa tankom i proređenom bradom, a ostavljajući delove koji su gusti, ostavljate vizuelni utisak da je cela vaša brada zapravo gusta.

Retka brada rešenja (saveti, trikovi da ne bude retka)

Kada smo videli kako da prepoznamo retku bradu i koji su joj uzroci, sada ćemo videti rešenja. Dakle, u nastavku otkrivamo, kako da vaša retka brada postane gušća, ali i trikove kako da vaša retka i tanka brada izgleda gušće i lepše.

Dajte joj vremena

Za početak: dajte joj vremena. Zamo da vam je dosta ovog saveta, ali zapravo, on je najbolji jer se u ogromnom broju slučajeva ispostavi da je reč ne o retkoj bradi, već o nedostatku strpljenja. Potrebno joj je vreme da poraste, pritom ako je duže poštate izgled brade se iz meseca u mesec menja.

Vremenom će vaša brada zaista postati gušća, a dlake će rasti duže. Sa malo eksperimentisanja sa dužinom i stilovima brade, vi ćete pronaći onu odgovarajuću dužinu i oblik brade koji će odavati izgled guste i popunjene brade. Iznenadili biste se koliko momaka sa naizgled punim bradama zapravo ima neravne brade, ali su jednostavno dobro stilizovane i prikrivene njihove mane.

Optimizujte nivo testosterona

Rast brade u velikoj meri zavisi od vašeg nivoa testosterona. Sa modernim načinom života, mnogi muškarci “pate” zbog toga što imaju manje od optimalnog nivoa testosterona. Kao rezultat toga, njihov rast brade takođe pati.

Ako imate retku bradu i nizak libido ovo bi moglo biti nešto što možete da pogledate. Lekar će relativno lako da proveri vaš nivo i da se uveri da li imate dobru hormonsku osnovu za rast bujne brade.

Ukoliko se ispostavi da imate nizak nivo testosterona, sledite uputstva lekara. 

Što se tiče prirodnih načina da podignete svoj nivo testosterona, a što zapravo i možete, trebalo bi da radite iako nešto nemate nizak nivo testosterona, to su prilično osnovne stvari. Ukratko bi to bilo: 

 • spavajte 7-8 sati, 
 • izbegavajte previše alkohola (pisali smo kako alkohol utiče na bradu), 
 • jedite dobru količinu proteina, 
 • radite jake treninge sa tegovima nekoliko puta nedeljno (2-3 puta za početak) i ponekad kardio.

Suplementi poput vitamina D i cinka takođe mogu da vam budu saveznik u ovoj priči. Preporučujemo da prilagođavate jednu po jednu stvar i pratite rezultate. Na taj način možete izolovati faktore koji vam pomažu da dobijete više testosterona, pa na kraju i gustu bradu.

Minoksidil

Još jedna medicinska opcija o kojoj ljudi govore je minoksidil (nalazi se u proizvodima kao što je Rogaine). Minoksidil za retku bradu je počeo slučajno da se upotrebljava.

Naime ovo je prvobitno istraženo kao lek za krvni pritisak, ali kroz dobru meru slučajnosti, istraživači su otkrili da podstiče rast kose. Od tada ga milioni muškaraca širom sveta koriste lokalno za ćelavost.

Nedavno su pokrenute studije koje se bave proučavanjem minoksidila i rasta brade. U studiji iz 2016. objavljenoj u Journal of Dermatologi istraživači su otkrili da dva puta dnevno primena 3% minoksidila povećava broj dlaka na bradi u proseku za otprilike 14 puta.

Minoksidil  može imati neželjene neželjene efekte jer se lek obično rastvara u rastvoru na bazi alkohola. Stavljanje ovoga na lice verovatno će isušiti kožu i izazvati iritaciju. Ali, ako redovno koristite neki kvalitetan preparat za bradu, ne bi trebalo da imate problema sa suvom kožom.

Ulje za bradu

Ulje za bradu i njen rast je definitivno, najstarije i najproverenije rešenje za retku i tanku bradu. Redovna upotreba ulja za bradu, kao i proizvoda za bradu na bazi ulja se savetuje svakome sa bradom, bilo da ima ili nema probleme. Npr. serum za bradu, elixir za bradu itd.

Kada imate problema sa proređenom bradom, ulje će biti vaš odličan saveznik. Naime, ona sadrže hranljive materije koje će prijati vašoj bradi, hidriraće vašu kožu, stvarajući tako povoljno okruženje za rast. Pored toga, ulja za bradu sadrže sastojke koji direktno pospešuju njen rast (kao što je na primer, ricinusovo ulje).

Još jedna prednost ulja za bradu je što se ono može koristi uporedo sa još nekim tretmanom za rast brade (na primer, uporedo sa minoksidilom).

Prilikom odabira najbolje bi bilo da odaberete ono koje je pravljeno za pospešivanje rasta brade. Ukoliko ne pronađete ulje za rast brade, potražite kvalitetno prirodno ulje za bradu koje ima sastojke poput: ricinusovog ulja, maslinovog ulja, bademovog ulja, kokosovog ulja ili ulja eukaliptusa.

Upotreba se prepopručuje uglavnom dva puta dnevno. Najbolje je nanositi ga ujutru i uveče, pred spavanje, na čistu, prethodno opranu bradu.

Nutrijenti

Ako vaša ishrana nije dovoljna u kalorijama i hranljivim materijama, onda će vaša brada, kosa ali i nokti početi da postaju slabiji i lomljivi. Dakle, ako primetite ove simptome kod sebe, vreme je da proverite da li vam je kvalitetan unos mikronutrijenata.

Pošto je dlaka na licu androgena dlaka (što znači da je rast stimulisana hormonima), ona je jedna od prvih koja je pogođena ako vam opadne unos kalorija i hranljivih materija.

Jednostavno objašnjenje za tu pojavu je da kada je hrana oskudna, telo će početi da daje prioritet funkcijama koje su neophodne za preživljavanje. Sa druge strane, istovremeno reguliše one koje nisu toliko neophodne. Naše telo bradu ne vidi bradu kao prioritet.

Stvari možete pogoršati tako što vam nedostaju vitamini i minerali potrebni za rast brade, posebno vitamini: D i E; i minerali: cink, jod, magnezijum, selen i bakar.

Tako da, ako želiute da vaša brada izgleda manje proređeno, trebalo bi da se usredsredite na unos dovoljno kalorija. Pobrinite se da dobijete sve potrebne vitamine i minerale.

Zaključak

Iako iritantna, retka brada je, videli smo rešiv problem. Kao i kod svih problema, na prvom mestu je potrebno da se naoružamo strpljenjem.

Za nestrpljive, tu su brzo primenjive trikovi i stilovi brade koji rešavaju problem, samo privremeno (i prividno) doduše. A tu su i trajna rešenja u vidu promene naših navika.

Ono što je sigurno, vaši prvi saveznici u borbi sa retkom bradom su dobre navike u ishrani i odmoru, kozmetički preparati, četka za bradu ili češalj za bradu.

Kako vi rešvate vaš probelm sa retkom bradom? Pišite nam vaša iskustva i vaše savete u komentarima.