pravilno odrzavanje brade

Saveti za pravilno održavanje brade

Da biste izgledali privlačnije, neophodno je pravilno održavanje brade. U nastavku ćete otkriti tajne pravilne nege i održavanja brade, koji vam mogu olakšati negovanje omiljenog stila.

 

Dugačka brada je trend koji je u svetu, ali i kod nas aktuelan godinama unazad. Ako pogledate fotografije na Instagramu ili TikToku, muškarci sa dugačkom bradom imaju i do deset puta više devojaka koje ih prate i lajkuju slike.

Dosta mladića, mada ima i onih starijih, koji ne znaju tačno kako da neguju bradu. Zato slede detaljna uputstva koja će vam pokazati gde grešite i koja ćete sigurno hteti da sačuvate.

Šta je najvažnije kod održavanja brade?  

Nega brade je izuzetno važna. Pod tim se podrazumeva da koristite proizvode namenjene za negu i održavanje, kao i da je redovno skraćujete. Koliko vremena i truda uložite u održavanje brade, toliko će i rezultati biti vidljivi na vašem licu.  

 • Redovno skraćivanje: Najbitnija činjenica je da brada stalno raste, tako da 100% savršen izgled traje nekih 2,3 dana. Zato je važno redovno skraćivanje. U zavisnosti od vašeg stila potrebno je najmanje jednom ili dva puta nedeljno posvetiti se održavanju brade, a nekima će biti potrebno i svaki drugi dan.
 • Čista brada: Neka vam higijena brade postane navika da deo svake jutarnje rutine bude nega. Da bi izgledala lepo, koristite šampon za bradu i uvek će biti sveža i mirisna. Za još bolje rezultate koristite poseban šampon, regenerator namenjen za održavanje i negu brade, jao i balzam za bradu. Upotreba regeneratora daće joj dodatnu mekoću.
 • Proizvodi za negu brade: Kad brade počne da raste, vrlo brzo ćete osetiti svrab. To je dovoljan razlog da počnete sa upotrebom proizvoda za negu i održavanje. Pored šampona i regeneratora, dostupna su i ulja, pomade, parfemi za bradu, balzami, a ako zatreba i farbe za bojenje brade. 
 • Hidratacija: Verovali ili ne, da bi vaša brada brže i zdravije rasla, kao i bila gušća nisu samo važni preparati koje koristite. Pre svega, neophodna je hidratacija koja se održava unosom vode, zdravim navikama i izbalansiranom ishranom.
 • Korišćenje četke: Pored ostalog pribora koje ćete po potrebi koristiti, četka za bradu je nešto što će vam biti potrebno svaki dan. Dugačka brada ume da bude poprilično neposlušna. Kako bi osigurali da tokom dana izgleda savršeno upotrebite četku i ulje. Pročešljajte je prema dole kako bi dobili idealne ivice. Ulje će omekšati dlake, a može poslužiti i za oblikovanje.

 Sredstva za održavanje brade

Ako ste se odlučili za puštanje brade, trebalo bi da se naoružate strpljenjem. Pravilno održavanje brade zahteva dosta vremena, jer je vreme potrebno da ona poraste

Ne morate napuniti kupatilo mnoštvom preparata ali ćete svakako trebati da “ukradete“ policu vašoj lepšoj polovini za odlaganje najosnovnijih sredstava za negu.

Šampon za bradu i regenerator

Ovo je osnovno sredstvo za pravilno održavanje i savršen izgled brade, jer je čisti i daje joj mekoću. Neki šamponi sadrže i regenerator u svom sastavu, ali se preporučuje i posebna upotreba regeneratora kako bi se kontrolisala vlažnost.

Regenerator pruža negu za bradu i kožu ispod nje. Omekšava dlake, sprečava da se koža peruta i ostavlja perut na bradi.

Odgovarajući sapun za bradu 

Specijalno napravljen sapun za održavanje brade svojom penom čisti i neguje je. Obično u svom sastavu sadrže i esencijalna ulja koja garantuju čistu i mirisnu bradu tokom celog dana.

Ovi sapuni štite i neguju kožu lica i kožu ispod brade. Obični sapuni za ruke i umivanje zbog velike količine veštačkih sastojaka isušuju kožu i oni nisu zamena za sapun za bradu. 

Ulje za bradu

Ulje za bradu (i ulje za za rast brade) je dobro za uvijanje i mršenje dlaka. Odličan je saveznik u borbi sa neposlušnim dlačicama, omekšava, ukroćuje i pravilno oblikuje. Takođe, mogu ublažiti svrab i podstaći rast. 

Kada ga koristite nanesite ulje na dlanove, pa prstima istrljajte bradu. Zatim pročešljajte bradu pdgovaraućom četkom, idealno drvenom, da oblikujte krajeve.

Pomada za bradu (ili umesto toga balzam za bradu)

Pomada je idealna je za poslovne muškarce kojima je neophodno da izgledaju savršeno u svakom trenutku tokom dana. Sa pomadom u bilo kom momentu možete brzo fiksirati neposlušnu bradu. One gu svom sastavu sadrže i miris kojim ćete sigurno ostaviti pozitivan utisak.

Vosak za brkove i za bradu

Vosak za brkove i bradu je odličan prouzvod za održavanje. Vosak, između istalog, pomaže da vam brkovi ne udju u usta kada jedete. 

Birajte onaj koji u sebi sadrži prirodne sastojke. Važno je da može lako da se nanosi i isto tako lako da se uklanja. Nanosi se od sredine prema spoljnim krajevima.

Mirisi i parfimisani losioni 

Ovi parfemi i losioni sa efektom kolonjske vode daće posebnu notu vašoj bradi i učiniće da se osećate samopouzdanije. Mogu biti na bazi alkohola ili na bazi esencijalnih ulja. Uvek je bolje da se odlučite za losione sa prirodnim sastojcima u svom sastavu, jer više štite kožu, za razliku od onih na bazi alkohola, koji je mogu isušiti. 

Pribor za održavanje brade

Pored proizvoda za negu za pravilno održavanje brade neophodno je i upotreba različitog pribora za brijanje, skraćivanje brade i definisanje linija.

Isto tako, važno je da se upoznate sa namenom svakog pribora pojedinačno, kako ne bi napravili greške koje će biti teško ili nemoguće ispraviti. 

Pribor za održavanje brade koji će vam trebati čini:

 • češalj za bradu  – Pored četke koju smo već u više navrata pominjali, trebalo bi da imate jedan drveni češalj za bradu. Možete ga nositi u svakoj torbi ili akten tašni i uvek će vam biti pri ruci.
 • makaze – Kada brada poraste do željene dužine, neophodno je skraćivati i tako zadržati stil koji nosite.
 • trimer za bradu – Trimer vam omogućava da skraćujete bradu i oblikujete željeni izgled. Takođe možete i održavati liniju vrata.
 • električni brijač – Nakon oblikovanja ivica i definisanja izgleda, svakih nekoliko dana električnim brijačem možete uklanjati višak dlaka.  

Održavanje kratke brade

Ako vam je dosadilo da svaki dan odvajate mnogo vremena za održavanje brade, koja se jedim delom brije, razumemo da vam je potreban predah. Nije potrebno da uzmete brijač i skinete svu bradu. Dovoljno je samo da skratite veći deo. Zato je nega posle sređivanja i brijanja takve brade obavezna.

Istina, mnogo manje vremena i truda u odnosu na one sa dugačkom bradom. 

Ali, kao i dugačka brada, kratka brada zahteva pažnju i upotrebu proizvoda namenjenih za pravilno održavanje brade.

 • pustite bradu da poraste – Naoružajte se strpljenjem. Ako želite da vaša kratka brada savršeno izgleda morate je pustite da izraste bar nekoliko centimetara. Nemojte da vas razočara to što za bradu koja može da se oblikuje je potrebno najmanje 4 nedelje, posebno ako je prvi put puštate. Nakon toga je samo malo kratite, da biste održavali dužinu.
 • izaberite stil koji odgovara vašem licu – Kada se odlućite da pustite bradu sigurno ste već razmišljali o stilu koji biste voleli da nosite. Vodite računa, jer ne odgovara svima isti stil. U najmanju ruku izgledaćete smešno i učinićete svom izgledu štetu kojoj će trebati mnogo vremena da se ispravi.
 • koristite četku ili češalj za bradu – Iako vam je brada kratka koristite četku za pravilno održavanje brade. Tako je možete očistiti i oblikovati.
 • sredstva za negu brade – koristite preparate za rast i negu brade, poput šampona, regeneratora i ulja. Tako ćete je održati čistom i sprečiti iritacije na koži lica.

Greške u održavanju brade

Održavanje brade je poput zalivanja biljaka. Potrebno je mnogo vremena za postizanje željenog izgleda, a samo nekoliko poteza da sav taj trud uništite.

Kada je u pitanju sređivanje brade, da ne biste napravili grešku uvek budete pažljivi i polako odradite svaki korak u sređivanju. Manje je više.

Ako želite dugačku bradu, trebaće vam čelično strpljenje. Odgajanje brade je spor proces – sve je u snazi volje.

Najlakši način je da ne mislite o tome koliko će joj još trebati da poraste. Ukolko se budete previše opterećivali, doćićete u iskušenje da je obrijete. I sigurno je da ćete se kajati zbog tog ishitrenog postupka.

 • Pre svega, koristite pribor za brijanje pravilno. Ako mislite da trimer može rešiti svaku nepravilnost i skratiti dlačicu koja štrči, varate se. I ovo je greška koju čine bradonje usled nestrpljenja i želje da se ubrza proces održavanja brade.
 • Budite oprezni kod definisanja linija brade i vrata. Ako liniju previše udaljite od vrata, izgledaćete smešno. Koristite trimer koji ima ugrađen zaštitni omotač kako bi izbegli povrede na vratu.
 • Takođe, trimerom možete lakše podesiti dužinu skraćivanja, jer brada na različitim mestima može rasti brže ili sporije. Prvo definišite ivice na bradi i tako ćete olakšati brijanje ostatka vrata.
 • Koristite proizvode za negu brade. Za pravilno održavanje brade neophodni su posebni proizvodi za negu koje je vrlo lako nabaviti.
 • Ako se još uvek držite sapuna ili šampona za kosu i mislite da joj nije potrebno ništa osim redovnog skraćivanja, u velikoj ste zabludi.

Ovo nije još jedan marketinški trik i način da vam proizvođači ovih proizvoda izvuku novac. Za negu brade i očuvanje zdravlja kože neophodno je uložiti bar u osnovna sredstva poput šampona, regeneratora i ulja.  

Dodatni saveti za pravilnu negu i održavanje brade

Ne postoje magična rešenja za pravilno održavanje brade. Sve samo rezultat utrošenog vremena i truda.

Zato sledi još par dodatnih saveta za negovanje brade i održavanje željenog stila, ako želite da izgleda moderno, uredno i u trendu.

 • Svakodnevno korišćenje četke za bradu, ne samo da je čini čistom i mekšom, već i podstiče rast dlake i dodaje im volumen. Sa druge strane previše četkanja može izazvati oštećenje dlaka i upropastiti trud koji ste uložili.
 •  Ako se još uvek mučite sa definisanjem ivica ispod brade, da vam olakšamo. Ovo u stvari nije ništa komplikovano. Tajna je u oblikovanju pravilnog slova. Trimerom ili brijačem definišite ivice, a zatim uklonite višak sa vrata. Zatim „skinite“ deo iznad Adamove jabučice i skratite početne linije slova U sa zadnje strane ušiju.
 • Podstičite rast brade ishranom, a glavni razlog rasta brade su androgeni hormoni. Za povećanje ovih hormona za bradu dovoljno je zdravo i pravilno se hraniti, plus unositi više vitamina i minerala. Zbog hidratacije neophodno je da pijete dovoljno vode.
 • Ne dirajte stalno bradu rukama i ne čupkajte dlačice sa brkova i brade. Verovatno to radite kada ste nervozni ili iz navike, ali zbog toga možete oštetiti dlaku na licu.  
 • Ne zaboravite da se posvetite nezi kože lica. Koliko je važno pravilno održavanje brade, toliko je važna i nega kože ispod nje (kao i nega kože posle brijanja). Pre brijanja, operite lice toplom vodom. Osigurajte da vam je koža potpuno čista. Koristite hidratantnu kremu za lice da nahranite kožu.
 • Napravite razliku između ulja, balzama za bradu i regeneratora za bradu. Ne možete koristiti sredstva za negu brade, a da prethodno ne znate kako se koriste. Ulje omekšava i bradu i kožu ispod nje, plus podstiče rast; dok balzam oblikuje bradu, usmerava rast dlake i omogućava lakše raščešljavanje.
 • Koristite proizvode sa prirodnim sastojcima, esencijalnim uljima koja su zdrava za bradu, kako bi na zdrav način uživali u svom izgledu. Sve je više brendova na tržištu koji prave prirodnu kozmetiku. Prirodna odnosno organska kozmetika je bogata biljnim i organskim sastojcima (na boljnoj ili prirodnoj bazi), zatim vitaminima i antioksidantima. Takođe, pruža dovoljnu vlažnost koži.

Zaključak

Niko vas neće naučiti kako se održava brada, ali je i te kako važno da redovno radite na održavanju svoje brade. Koristite proizvode namenjene specijalno za negu. Uložite vreme i budite strpljivi. Pokažite svetu svoju najlepšu verziju.

Kakva su vaša ikustva? Podelite sa nama utiske, kao i kakva ste iskustva imali.