nega brade i lica posle brijanja

Pravilna nega lica posle brijanja kod muškaraca

Nega lica kod muškaraca je važna i kod onih koji se ređe briju, ali i kod onih koji se često briju. Neki od razloga su higijena, kao i bakterijska infekcija, pogotovo kod muškaraca koji se svakodnevno ili često briju.

 

Iako smo do sada verovali da su bradonje te koje bi trebalo da budu zabrinute zbog bakterija, može biti i drugačije. Mikrooštećenja kože koja nastaju tokom brijanja, daju šansu bakterijama da upravo preko njih dospeju pod kožu i razmnože se.

Zato, ukoliko se redovno brijete, ostanite sa nama i saznajte kako da negujete vaše lice posle brijanja, ali i kako da ga sačuvate od bakterija, iritacija, suvoće i drugih posledica brijanja.

Zašto je važna nega kože posle brijanja brade?

Nega posle brijanja brade primarno je važna je iz dva razloga:

 • higijene kože lica i
 • oporavka kože lica.

Gotovo su identični razlozi kao za negu i pravilno održavanje brade.

Higijena kože lica

Higijena kože lica u ovom slučaju podrazumeva dezinfekciju lica i uklanjanje bakterija. Mikroposektine i posekotine čine našu kožu podložnijom bakterijskom dejstvu, bez obzira da li je potpuno brijanje ili se ostavlja kratka brada.

Pritom, naš pribor za brijanje nosi na sebi bakterije, pogotovo kada se čuva u kupatilu.

Zato je primarna namena tradcionalnih preparata posle brijanja bila dezinfekcija kože lica. Iz tog razloga, tradicionalni preparati su sadržali u sebi izopropril alkohol i etil alkohol. 

Iako ovi alkoholi utiču na bradu i kožu tako što vrše dezinfekciju, imaju jednu veliku manu – isušuju kožu. Ako uzmemo u obzir da brijanje samo po sebi isušuje kožu lica, onda je poslednja stvar koju želimo dodatno sušenje kože.

Zato je mnogo bolja alternativa kozmetika posle brijanja koja u sebi ne sadrži alkohole, već prirodne sastojke koko deluju anti bakterijski, a ne isušuju kožu. Takvi sastojci su na primer:

 • kokosovo ulje;
 • ekstrakt đumbira;
 • med manuke;
 • ulje smirne;
 • ulje čajevca;
 • hamemalis (Hamemalis Virginiana; Witch Hazel).

Oporavak kože lica

Bez obzira da li imate osetljivu kožu ili ne, brijanje predstavlja neku vrstu stresa za vaše lice. Koža nam to poručuje tako što se zacrveni, počne da svrbi, postane suvlja. 

Takođe brijanje, ma koliko dobar žilet koristili, ostavlja mikroposekotine na vašem licu koje moraju što pre da zarastu kako bi sprečili prodiranje bakterija u njih.

Kvalitetni preparati za negu lica posle brijanja brade bi trebalo da sadrže sastojke koji će zaštiti lice, zaceliti ranice, ublažiti crvenilo i svrab. Ovo ćete postići odabirom preparat za negu posle brijanja koji u sebi sadrži sledeće sastojke:

 • aloe veru – hidirira kožu i pomaže u zarastanju rana;
 • ekstrakt kamilice – umiruje lice i deluje antizapaljenski;
 • zeleni čaj – deluje kao prirodni aromatizator;
 • ekstrakt ovsa – hidrira kožu, smanjuje iritaciju, štiti kožu od bakterija;
 • ulje lavande – prirodni armatizator koji deluje umirujuće na kožu lica;
 • vitamin E – održava kožu zdravom i dobar je za imunitet.

Hidratacija kože posle brijanja kod muškaraca

Redovno brijanje lica ima svoje benefite, poput uklanjanja mrtvih ćelija kože sa površine kože lica. Međutim, druga strana medalje redovnog brijanja je što ono neizbežno vodi isušivanju kože, čak iako niste skloni suvoj koži.

Brijanje isušuje kožu lica na tri načina.

 • Uklanja sloj ulja koje luči naše lice Sebum koji luči naše lice i koje naš prirodni način da hidriramo kožu će, neizbežno, prilikom brijanja da bude uklonjen. Pogotovo kada više puta prežemo isti potez.
 • Upotreba neadekvatne pene ili gela za brijanje – Pene za brijanje ili gelovi za brijanje takođe u sebi sadrže alkohol. Već vam je poznato da je alkohol veliki dehidrator kože.
 • Voda – Ironično, ali voda zaista dovodi do isušivanja kože lica, pogotovo kada se na licu zadržava neko vreme. Doduše, samo topla voda isušuje kožu, ali toplu vodu uglavnom i koristimo za brijanje, zar ne?

Dakle nakon brijanja prvo što bi trebalo da ponudimo našoj koži jeste rehidratacija. Za tako nešto najbolje je odabrati preparat na biljnoj bazi koji u sebi sadrži:

Pored toga što su navedeni sastojci odlični rehidratatori kože, prirodni preparati ne bi trebalo da u sebi sadrže alkohol. Vrlo su blagi pa neće doći do iritacije kože.

Spomenućemo i zaštitne maske. Hidratacija kože lica pogotovo posle brijanja je veoma važna ako na licu duže vreme nosite zaptitnu masku od prehlada ili infektivnih bolesti (ili ako ste je u pretnodnom periodu nosili, ako poslodavac od vas zahteva i slično).

Potencijalne opasnosti po vaš izgled, zdravlje kože i po bradu koje se mogu javiti su prekomerno znojenje lica, infekcija, kao i izbijanje akni na regiji lica koja je bila pod zaštitnom maskom. Zbog toga je važno da pravilno negujete svoju kožu, što uključuje i negu posle brijanja i ako nosite masku redovnu svakodnevnu negu brade i lica hidratantnim preparatima.

Kako izabrati preparat za negu lica posle brijanja?

Vrlo je važno da znamo odaberemo adekvatan preparat za negu lica posle brijanja, kako bismo postigli željene benefite. Adekvatan preparat za negu lica posle brijanja birate prema tipu kože koji imate. Pa u skladu sa tim možete naći preparate namenjene:

 • suvoj koži;
 • masnoj koži;
 • osetljivoj koći;
 • normalnoj koži.

Suva koža

Znakovi da je ovo vaš tip kože: Ako se vaša koža često oseća zategnuto ili hrapavo ili se čini da se peruta, verovatno imate suvu kožu.

Hidratantna kozmetika posle brijanja brade, bez alkohola biće najbolji izbor za vašu suvu kožu. Korišćenjem ovakvih preparata ćete povećati nivo vlažnosti u koži, izbeći perutanje i stvaranje ljuspica peruti u/na bradi, ali i izbeći sastojke koji mogu da dodatno da je isuše.

Masna koža

Znakovi da je ovo vaš tip kože a ako imate vidljive pore, sjajnu kožu i skloni ste izbijanju akni, verovatno imate masnu kožu lica.

Gelovi nakon brijanja odličan su izbor za muškarce sa masnom kožom, jer neće ostaviti dodatnu masnoću na koži niti začepiti pore. Tokom letnjih meseci kada je koža obično najmasnija, preporučuje se upotreba preparata koji u sebi sadrže manje procente ulja.

Osetljiva koža

Znakovi da je ovo vaš tip kože: Ako vas koža svrbi ili crveni, peče ili na neki drugi način reaguje na određene proizvode za negu kože, verovatno imate osetljivu kožu.

Preparati za negu lica posle brijanja brade koji su bez alkohola dobar su izbor za osetljiv tip kože. Budući da vaša koža može lako da se nadraži, izaberite proizvode koji su hipoalergični ili dermatološki testirani. Za muškarce sa osetljivom kožom lica su posebno pogodni preparati za brijanje na prirodnoj bazi.

Normalna koža

Znakovi da je ovo vaš tip kože: Ako se nijedan od gore navedenih opisa ne podudara s vašom kožom, verovatno imate normalan tip kože.

Momci sa normalnim tipovima kože mogu da izaberu gotovo bilo koji preparat nakon brijanja. Mada je i u ovom slučaju preporuka da se biraju preparati bez sadržaja alkohola, kako bi se mogućnost iritacije kože i isušivanja svela na minimum.

Kako izgleda pravilna nega kože lica posle brijanja

Brijanje je proces koji obuhvata postupke kako pre, tako i nakon brijanja, kako bismo postigli najbolje rezultate. Delimo sa vama korake kako da pripremite vašu kožu za brijanje i šta raditi nakon brijanja.

 • Hidrirajte kožu pre brijanja. Ovo podrazumeva da pre brijanja nanesete na vaše lice neki hidratantni proizvod. Na primer ukoliko se uveče brijete ujutru nanesite kremu. Ovako će vaša koža biti glatka i smanjićete mogućnost od posekotina.
 • Dezinfikujte pribor. Na žiletima se nalazi mnoštvo bakterija. Kako one ne bi preko posektoina dospele do unutrašnjosti vaše kože, dezinfikujte žilet. Najbolje je da to uradite vrelom vodom pre i posle brijanja.
 • Brijte se nakon tuširanja. Ukoliko ste u mogućnosti, podestite vaše brijanje da bude neposredno nakon tuširanja. Topla voda će omekšati vašu bradu, pa će brijanje tako biti prijatnije i lakše.
 • Koristite gel ili penu za brijanje. Gel ili pena za brijanje će takođe olakšati brijanje i smanjiti mogućnost od posekotina. Upotreba ovih preparata se preporučuje pogotovo ako vam je jaka brada. Savet je da birate gel ili penu za brijanje koja ne sadrži alkohol u sebi, kao i da ne nanosite više nego što je potrebno ni jedan ovih preparata na lice.
 • Nanesite vaš preparat za negu lica posle brijanja brade. Kada ste završili sa brijanjem i kada se vaša koža osušila i malo smirila, vreme je da za njen oporavak. Nanesite preparat za neku lica posle brijanja u skladu sa vašim tipom kože. Podsetimo, preparat bi trebalo da sadrži sastojke koji će primarno hidrirati vaše lice i dezinfikovati kožu.

Balzam posle brijanja (balzam za negu lica posle brijanja)

Balzam posle brijanja je preparat čija je osnovna namena da hidrira kožu lica i da je omekša nakon brijanja. Balzam često karakteriše blag i prijatan miris, koji potiče od njegovih sastojaka. Balzam za negu lica posle brijanja ne bi trebalo da sadrži alkohol.

Uobičajeni sastojci prirodnih balzama posle brijanja su uglavnom ulje jojobe, ricinusovo ulje, kokosovo ulje. Jojaba ulje je poznato po tome što je vrlo slično prirodnom sebumu lica.

Zbog prirodnih sastojaka koje sadrži kao i zbog hidririrajućih svojstava, balzam se preporučuje muškarcima koji imaju suvu kožu ili osetljivu kožu lica.

Losion posle brijanja

Losioni posle brijanja se prave kombinacijom sastojaka poput mirisa, glicerina i mineralnih ulja, vode, aluminijumskog skroba i miristil propionata (oprez kada je u pitanju ovaj sastojak za kondicioniranje i obnovu kože, jer može biti komedogen u kozmetičkim formulama). Minerali koji se nalaze u losionu imaju primarnu namenu da pohrane kožu lica.

Miris losiona je nešto jači nego, na primer, miris balzama posle brijanja. Dok sa druge strane hidrirajuća svojstva losiona su nešto slabija. Pa se losion posle brijanja preporučuje muškarcima sa normalnim tipom kože ili sa umereno suvom kožom.

Krema posle brijanja za muškarce

Krema posle brijanja za muškarce je preparat koji bi se mogao preporučiti svim tipovima kože. Ovo je verovatno glavna prednost ovog preparata. Pa ipak, muškarci sa suvom kožom i oni sa osetljivom kožom se najviše opredeljuju za kremu posle brijanja.

Razlog za to što se baš ova grupa muškaraca opredeljuje za kremu su njena hidrirajuća svojstva. Od svih preparata krema ima najbolja hidrirajuća svojstva. Takođe vrlo lako se mogu pronaći kreme sa prirodnim sastojcima, kakve osetljiva koža najviše traži.

Sastojci poput ulja aloe vere, ulja čajevca, ši butera hidriraju, dok su za prijatan miris zaduženi drugi sastojci – ulje lavande, zeleni čaj, eukaliptus, menta… Krema se koristi tako što se nakon brijanja blago utapkava na kožu lica.

Kolonjska voda posle brijanja

Ako su vam miris kože i svežina nakon brijanja na prvom mestu, onda je definitivno pravi izbor za vas kolonjska voda posle brijanja. Iako i ostali proizvodi posle brijanja prijatno mirišu, kod kolonjske vode taj miris je najjači i najduže traje.

Mana kolonjske vode je što često sebi sadrži alkohole. Alkoholi će isušivati vašu kožu, pa ako imate osetljivu ili suvu, pomučićete se da pronađete adekvatnu kolonjsku vodu za vas.

Naravno, možete razmisliti o tome da kombinujete neki hidrirajući preparat posle brijanja, koji je neutralnog ili blagog mirisa sa kolonjskom vodom. Tako ćete imati benefite i jednog i drugog proizvoda, bez neželjenih reakcija.

Gel za lice posle brijanja

Gel za lice posle brijanja je preparat specifične strukture. Naime reč je o preparatu gelaste strukture nešto gušće od strukture kreme.

Namena ovog preparata je da hidrira i ublažava iritacije nastale tokom brijanja. Zbog ovakve namene i sastojaka koji se nalaze u njemu (aloe vera, kokosovo ulje, ši buter…), prepručuje se muškracima sa suvom i osetljivom kožom.

Takođe, ono što gel za lice posle brijanja razlikuje od ostalih preparata je rashlađujući efekat. Naime, gel u sebi sadrži sastojke poput na primer eukaliptusa, koji pružaju osećaj hlađenja. Ova karakteristika čini gel za lice vrlo pogodnim za vrele letnje dane.

Preparati za zaustavljanje krvarenja posle brijanja

Posekotine tokom brijanja nam se dešavaju stalno, ma koliko iskusni bili u tome. I znamo da krvarenje ponekad ume da bude uporno, pa samim tim i dosadno. 

Kako biste efikasno zaustavili krvarenje i sprečili prodor bakterija u posekotinu, možete upotrebiti neki od preparata za zaustavljanje krvarenja posle brijanja.

Kod nas se ovi preprati mogu naći u vdu gela ili u vidu stika. Gel se koristi tako što se u tankom sloju nanese na posekotinu, a stik tako što se vrh navlaži vodom, pa se vlažnim vrhom pređe preko posekotine.

Ovi preparati u sebi sadrže sastojke koji istovremeno dezinfikuju ranu i ubrzavaju njeno zarastanje.

Preparati protiv urastanja dlaka posle brijanja

Za kraj, osvrnućemo se još i na preparate protiv urastanja dlaka posle brijanja. Oni su koncipirani tako da omekšavaju kožu nakon brijanja i otvaraju pore na koži. Uspešnim otvaranjem pora na koži sprečava se urastanje dlaka, koje mogu postati ozbiljan problem na koži lca, ali i ispod brade kada se ona pušta.

Pored toga ovi preparati snabdeveni su i sastojcima koji uspešno dezinfikuju i uklanjaju nečistoće, koje su glavni uzrok uraslih dlaka. Sastojci poput aloe vere rade na zaceljivanju posekotina koje nastaju tokom brijanja.

Kakva su vaša iskustva? Podelite sa nama u komentarima vašu rutinu nege posle brijanja, ali i na koji način održavate higijenu vašeg lica i brade.