oblikovanje brade

Najbolji saveti za oblikovanje brade

Oblikovanje brade i brkova je sve popularnije kod muškaraca. U nastavku slede saveti kako oblikovati bradu i vodič sa svim koracima.

 

Kako oblikovati bradu? Kako da definišete linije i postignete željeni stil brade? Kakva brada će vam stajati prema obliku lica?

Pratite uputstva i korak po korak učinite da savršeno stilizovanje brade ne bude više teško kao matematička formula iz geometrije.  

Za početak, pripremite odgovarajući pribor: 

 • makaze, 
 • trimer za bradu, 
 • brijač,
 • češalj za bradu. 

Naoružajte se strpljenjem i uživajte u rezultatu – savršeno oblikovana brada.

Kako savršeno oblikovati bradu – najvažniji početni koraci 

Pravilno održavanje brade je veoma važno. U održavanje brade, pored redovne higijene i korišćenja preparata za bradu, spada i oblikovanje brade. 

Stilizovanje brade podrazumeva oblikovanje dlaka brade prema vašem željenom stilu. Ponekad brada kako želite da izgleda neće biti ista kao brada prema obliku lica, koja će vam zapravo više odgovarati. 

Možda će u početku trebati više vremena da se posvetite stilizovanju, ali ćete vremenom steći iskustvo i naučiti kako savršeno oblikovati bradu.

Zato, pogledajte koji su najvažniji početni koraci u oblikovanju. Bilo da ste početnik (prvi put puštate bradu), ili puštate bradu već duže vreme, ovi saveti biće vam veoma korisni za njeno savršeno oblikovanje.

Pronađite pravi stil prema obliku lica 

Verujemo da imate želju da negujete stil brade koji vam se najviše dopada. Pre nego što se upustite u avanturu samostalnog oblikovanja brade, istražite kako treba da izgleda brada prema obliku vašeg lica. 

Verujte da ne želite da napravite početničku grešku koju će posle biti teško ispraviti.

Pustite bradu da izraste

Sačekajte nekoliko nedelja da brada poraste pre nego što krenete sa oblikovanjem brade. Ovo je veoma važno jer ćete je na taj način pustiti da ravnomerno poraste i tako olakšati sebi stilizovanje.

Koristite kvalitetne preparate za negu brade

Pre nego što počnete sa oblikovanjem željenog stila brade, osigurajte da da bude zdrava i jaka, a vlasi mekane i lake za češljanje i oblikovanje. 

U tome će vam pomoći preparati namenjeni specijalno za bradu koji omekšavaju vlasi i pomažu u oblikovanju –  ulje za rast brade, šampon za bradu, buter za bradu, eliksir za bradu itd.

Češljajte bradu u istom smeru

Koristite češalj za bradu kako bi usmerili dlake brade da rastu u istom smeru. Odlučite se za drveni češalj za bradu, jer će plastični naelektrisati dlake.

Oblikujte zaliske na bradi

Zulufi na bradi su jako bitni za vaš celokupan face look. Što se tiče zulufa, obavezno uklonite dlake iznad linije brade kako bi biste ih pravilno oblikovali.

Odredite liniju brade

Odredite liniju brade na vradu tako da oblik za koji se opredelite izgleda prirodno i uredno.

Kako, zašto i na koji način biće više reči u nastavku.

oblikovanje linije brade

Kada početi sa oblikovanjem brade? 

Pripremili ste sav potreban pribor, spremili i stali ispred ogledala. Pažljivo pogledajte vašu bradu. 

Ukoliko je previše kratka, trebalo da sačekate još neko vreme. Evo zašto:

 • ako prerano počnete sa oblikovanjem brade, rizikujete da za krajnji rezultat dobijete bradu koja je neravna i neuredna. Najbolje početi sa oblikovanjem nakon 4 nedelje, eventualno par dana ranije;
 • ako je vaša brada prekratka, nećete imati šta da oblikujete. Zbog toga, strpite se;
 • ako imate dugačku bradu, skratite je do željene dužine i tek onda možete da počnete sa stilizovanjem.

Oblikovanje brade prema obliku lica

Kao što ni ista frizura i garderoba ne stoji isto svakom muškarcu, tako isto ne stoji svima isti stil brade. 

Kade je stilizovanje brade u pitanju, pogrešan izbor stila teško je ili nemoguće ispraviti.  U nastavku saznajte kako treba da izgleda brada prema obliku lica koji imate.

Četvrtasto lice

Ako imate četvrtasto lice, to zanči da vam je lice široko, veliko čelo i izražene jagodične kosti. Kod ovog oblika lica, možete izabrati stil kojim nećete sakriti ili preuveličati, već naglasiti crte vašeg lica.

Ako baš želite da sakrijete četvrtaste linije na vašem licu, stil brade koji vam najviše odgovara je okrugla duža brada koja će izdužiti vaše lice.  

Izbegavajte da pravite oštre uglove prilikom oblikovanja brade. Linije oko brade bi trebalo da budu okrugle. 

Vodite računa kada stilizujete bradu da brada ne bude previše uska. Uža brada će se utopiti u jakim crtama vašeg lica. 

Ovalno lice

Karakteristike ovog oblika lica su široko čelo, sitnije jagodice i zaobljena vilica. Ovalno lice je najzahvalniji oblik lica za muškarca jer može da mu se prilagodi svaki stil brade.

Ovom obliku odgovaraće gusta brada sa ravnomernom dužinom na svim mestima. 

Druga dobra opcija je brada koja je kraća sa strane, a duža u predelu donjeg dela vilice. 

Pogodna je i kratka brada, jer muškarci sa ovim oblikom lica nemaju potrebu niti da ističu niti da sakrivaju neke crte lica. 

Cilj za oblikovanje brade trebalo bi da bude zadržavanje ovalnog oblika lica.  

Jedino u čemu se može pogrešiti kada je u pitanju stilizovanje brade za lice ovalnog oblika je da brada sa bočne strane bude duža, a donji deo brade kraći. Ovakav stil brade učiniće vaše lice manjim.

Dijamantski oblik lica

Odlike ovog oblika lica su uža vilica i usko čelo, dok su jagodice najširi deo lica. Cilj stilizovanja brade za ovaj oblik lica trebalo bi da bude sklanjanje fokusa sa jakih jagodica i dobiti puniji izgled lica.

Brada bi trebalo da bude široka sa strane i na obrazima, kako bi lice izgledalo šire. To ćete postići tako što ćete definisati linije brade da dobijete izgled lica četvrtastog oblika. 

Vodite računa da brada ne bude previše šiljata da ne bi četvrtaste crte lica izgledale prenaglašeno.

Okrugli oblik lica

Muškarci koji imaju okrugli oblik lica imaju mekše crte, usko čelo i kraću vilicu. Cilj za oblikovanje brade treba da bude stil koji će vizuelno izdužiti lice, ali ne i proširiti.

Za ovaj oblik najbolje rezultate dobićete ako je brada sa strane kraća, a na donjem delu vilice duža. Što je brada duža, lice će delovati izduženije. 

Zbog toga je loša opcija kratka brada koja dodaje širini ovakvom obliku lica.

Trouglasti oblik lica

Karakteristika ovog oblika je lice u obliku obrnutog trougla. Trouglasti oblik lica posebno ističe crte donjeg dela brade, pa je cilj da oblikovanje brade skine fokus sa tog dela.

Ovde akcenat treba da bude na brkovima koji će istaći gornji deo lica. 

Najbolji stilovi brade za trouglasti oblik lica je su stilovi koji dodaju širinu licu i čine da lice vizuelno izgleda ovalnije.

Duguljasti oblik lica

Duguljasto lice je veliko lice pravougaonog oblika. Linije čela, jagodičnih kostiju i vilice su široke i slične veličine. 

Najbolji izgled daće brada koja je punija sa strane, a kraća na donjem delu brade. Kako biste ublažili prave linije lica, trebalo bi da zaoblite dno brade.

Za ovaj oblik lica je pogodno da pustite zaliske. Vrat bi trebalo da bude obrijan i vodite računa da ga redovno održavate.  

Izbegavajte dugačku i šiljatu bradu jer će lice izgledati još veće i delovaće neprirodno.

oblikovana brada

Srcoliko lice

Lice u obliku srca karakteriše široko čelo, izražene jagodice i mala, zaobljena vilica. Na ovom obliku lica najlepše izgleda gusta, puna i duga brada. 

Ovim stilom ćete stvoriti vizuelni utisak da imate četvrtastu liniju vilice.

Brada bi trebalo da bude kratka na zaliscima, kako ne bi dodatno naglašavali zaobljene jagodice. 

Trimovanje brade kao korak oblikovanja

Konačno vam je porasla brada do dužine koje ste želeli. Sledi trimovanje koja nakon višemesečnog rasta izgleda kao pravi žbun. 

Samostalno trimovanje brade koje će dati lepo oblikovanu bradu, nije nimalo lak zadatak. Potrebne su mirne i vešte ruke. 

Za ovo će vam trebati mnogo iskustva, al ii ako ste početnik možete uspeti u tome da imate savršeno oblikovanu bradu. 

Prvo trimovanje je najteže, ali kad jednom probijete led, svaki sledećeti put će ići k’o od šale.

Od pibora biće vam potreban kvalitetan trimer i makaze. Trimer će vam pomoći da oblikujete željeni stil brade. Makaze su naročito korisne za brkove, al i za neke delove brade. 

Trimer bi trebalo da bude mali i lagan kako vam ne bi bilo previše naporno da ga držite u ruci tokom stilizovanja brade, za koje će u početku trebati više vremena. 

Trimovanje koraci

Slede najvažniji koraci kako bi ceo postupak trimovanja dalo njbolje rezultate.

 • Skraćivanje brade: Operite bradu specijalnim šamponom za bradu. Pročešljajte bradu drvenim češljem za bradu sa širokim zupcima. Važno je da brada bude suva. Počnite skraćivanje brade. Možete koristiti tehniku makaze preko češlja ili kombinovati makaze i trimer za bradu. 
 • Trimovanje: Kada trimujte gornji deo brade, pokušajte da napravite ravnomerni rez do nosa ili obrnuto od od nosa do donjeg dela obraza. Trudite se da obe strane lica budu simetrične. Koristite makaze da napravite oblik dekoltea i ivica brade.
 • Na kraju upotrebite preparat kako bi zadržali oblik brade tokom celog dana. Jednom kada postignete željeni stil redovno je sređujte kako bi u svakom trenutku izgledala uredno.

Oblikovanje zaliska (zulufa) na bradi i licu

Zulufi su nešto što mnogi muškarci zapostavljaju tokom stilizovanja brade. To je mesto gde se završava brada a počinje kosa. 

Kada ih skraćujete, vodite se onim da je manje više, jer ako skratite premalo, uvek možete po potrebi skratiti još. 

Oblikovanja zaliska na bradi treba da izgleda tako da izgledaju kao prelazak između brade i kose. 

Prilikom oblikovanja zalizaka imajte u vidu vašu frizuru i dužinu kose:

 • ako imate kraću kosu, zulufi bi trebalo da se završavaju na vrhu ušiju kako bi se spojili sa kosom,
 • za dužu kosu zulufi mogu da budu i iznad i ispod ušiju, ali bi trebali uvek da budu uredni.

Definisanje brade između linije lica i vrata – oblikovanje vilice

Pravilno definisanja linija daje najveći pečat vašem izgledu lica. Kada ste odredili kako će izgledati vaša brada prema obliku lica, možete započeti oblikovanje.

Pravilno definisanje brade između linije lica i vrata se razlikuje kod svakog muškarca. Prvo se fokusirajte na najjače uglove brade, a zatim na uglove u blizini ušiju. 

Da biste lakše izveli ovaj proces, tokom definisanja linija zabacite glavu unazad.

Oblikovanje brade na vratu

Linija brade na vratu može biti problematična zona kada je u pitanju oblikovanje. 

Neuredan i zapušten oblik brade na vratu može kvariti kompletan izgled, ne samo lica. Sa druge strane ako je definisana linija previsoko daće neprirodan izgled bradi.

Pravilno definisanje brade na vratu ne bi trebalo da radite “napamet”. Bilo bi poželjno da istražite kako se mogu definisati linije na ovom području. 

Za to postoji nekoliko opcija kojim možete poboljšati vaš celokupni izgled.   

Najlakši način: 

 • stavite dva prsta iznad Adamove jabučice,
 • sve ispod gornjeg prsta treba obrijati,
 • nakon toga napravite liniju koja ide od jednog uha do drugog,
 • definisana linija bi trebalo da izgleda u obliku slova U.

Oblikovanje brade oko usana

Ovaj deo brade često ume da bude zapostavljen, jer se dosta vremena ulaže u oblikovanje brade na donjim linijama lica i oko brade na obrazima

Najvažnija stvar u oblikovanju brade oko usana je skinuti višak brade koja ide prema ustima.

Brada koja ulazi u usta nije baš esteski privlačna, a nije ni higijenski. Zbog toga je važno posebno posvetiti pažnju ovom delu brade. 

Za stilizovanje brade na ovom području biće vam potrebne makaze i drveni češalj za bradu. Uz malo vežbe oblikovanje brade oko usana postaće veoma lako.

Oblikovanje brkova

Muškarci su u zabludi da brkovima ne treba posvećivati pažnju, već da će se oni vremenom sami stopiti sa bradom. To nije istina.

Za savršen izgled brade, veliki značaj ima i oblikovanje brkova, pogotovo onaj stil brkova za koji se odlučite da negujete. Lepo oblikovani brkovi mogu dati bradi lepši oblik. 

Nepravilno oblikovani brkovi mogu pokvariti vaš izgled i uništiti trud koji ste uložili u oblikovanje brade. Oblik brkova trebalo bi da prilagodite stilu brade koji vam najviše odgovara prema obliku lica. 

Tako znate da sigurno nećete pogrešiti.

oblikovani brkovi i brada

Na koji način brada dopunjuje izgled lica? 

Ništa ne sakriva tako dobro neke sitne ali i krupne nedostatke na vašem licu kao brada. Pravilno stilizovanje je najbolji način na koji brada dopunjuje izgled lica. Brada dodaje nove karakterne crte lica, ali i sakriva one koje ne želite da ističete. 

Možete vizuelno smanjiti veliki nos ili sakriti tanju gornju usnu. Brada je vaš najbolji saveznik i najjači adut. 

Brada će vam pomoći da se istaknete u masi, jer prvi utisak uvek ostavlja izgled lica.

Slaba donja vilica brade

Ako imate nedefinisane linije i slabe uglove brade, najbolje rešenje za pravilno oblikovanje brade je da je pustite da raste. 

Takav način oblikovanja može potpuno izmeniti izgled vilice. To će vizuelno učiniti crte lica jačim.

Definišite oštrije uglove brade i tako ćete izdefinisati novi oblik  koji će sakriti slabe tačke vilice. 

Još jedan način da sakrijete nedostke vaše donje vilice brade je pravilno oblikovanje izreza ispod brade. 

Ako liniju izreza ispod brade ostavite previsoko, doći će do izražaja vaša slaba vilica brade.

Oblikovanje brade kada je vilica jaka

Jaka vilica ostavlja pozitivan utisak kada je fizički izgled u pitanju. Ipak, ponekad jaka vilica je previše naglašena i potrebno je pronaći stil koji će ublažiti vizuelni utisak jake vilice. 

Jake crte lica karakteristične su za četvrtaste i pravougaone oblike. Cilj oblikovanja brade je da ublaži prave uglove i jake crte.

To ćete postići ako šiljate predele vilice ublažite ovalnim oblikom brade. Možete pustiti gustu, dugu bradu koja će potpuno promeniti oblik brade.

Oblikovanje brade kada se linija kose povlači (zalisci na glavi)

Primetili ste da vam  se linija kose polako povlači i pitate se kako će se to odraziti na izgled lica? Nema potrebe za panikom. 

Kada linija kose počne da se povlači, ili čak ukoliko dođe do ćelavljenja (stilovi brade za ćelave muškarce), možete da pustite bradu i tako ublažite estetski izgled koji ostavlja gubitak kose.

Držite kosu podšišanu blizu vašeg lica da bi se brada vizuelno stopila sa vašom kosom.

Oblikovanje brade prema podbradku

Puštanje brade je najbolji način da sakrijete podbradak, ukoliko ga ispod brade. 

U ovom slučaju, što duža brada, lice će izgledati vitkije. Pazite da liniju između linije lica i vrata ne definišite previsoko jer ćete tako otkriti podbradak.

Zaključak

Da li ste već shvatili koje sve benefite pruža puštanje brade? Pored toga, veoma je važno i pravilno oblikovanje brade koje će upotpuniti vaš izgled. 

Vaša brada će izgledati uredno i istaći će sve pozitivne crte vašeg lica.

Takođe, redovno oblikovanje brade će sprečiti pojavu infekcija na bradi. Uz upotrebu kvalitetnih preparata za bradu poput šampona, regeneratora i ulja za bradu zagarantovano ćete ostaviti utisak koji neće proći nezapaženo.

Ako vam se ovaj tekst dopao, recite to i nama, ostavite komentar.