problem svrab brade

Kako zaustaviti svrab brade prilikom puštanja brade

Zanima vas zašto brada svrbi? Ako je puštate, a svrab ispod brade je nepodnošljiv, znajte da može da se zaustavi. Slede rešenja kako zaustaviti svrab brade.

 

Brada koja svrbi je problem sa kojim se svaki muškarac bar jednom susreo, bilo da je u periodu kada počne sa puštanjem, tokom brijanja ili nekog drugog. Većina ga opisuje kao nešto izluđujuće i nepodnošljivo. 

Ne brinite, postoji način da se rešite tog iritantnog osećaja na licu. U nastavku otkrivamo uzroke ovog problema, pogotovo kada je u pitanju svrab prilikom puštanja brade, ali i koje tehnike mogu pomoći da se zaustavi.

Zašto brada svrbi?

Iako nelogično zvuči, svrab brade je normalna pojava. Ono što varira je intezitet i učestalost svraba. Može biti povremen i blag ili konstantan i nepodnošljiv. 

Neki se čak bude sa ogrebotinama od češanja brade i lica u toku noći. Kada je u pitanju razlog, može se reći da uzrok svraba brade zavisi od dve stvari – od tipa vaše kože i od strukture dlake.

Ono što se ne može reći prikom rasta dlake je reakcija koja se manifestuje kroz svrab. On je, verovali ili ne, svakodnevni deo prirodnog procesa rasta brade.

Na početku ciklusa rasta dlake, svaka je čvrsta i oštra. Zato tokom njenog probijanja kroz kožu mogu nastati upale i iritacije, čiji je prvi simptom svrab ispod brade.  

Iz togh razloga, obavezno obratite pažnju na promene koje se mogu desiti. Npr. da li osećate neprijatnost, da li je koža iziritirana, da li uočavate još neke promene, da li je sklona perutanju…

Ukoliko je odgovor potvrdan, verovatno je da ima i nekih drugih razloga. 

Ponekad, uzrok svraba brade može biti ozbiljna gljivična infekcija, kao i bakterijska, a koje zahtevaju lečenje.

Da li svrab brade uvek znači da ona raste?

Brada najčešće svrbi kada je u početnoj fazi rasta i tada se može reći da brada svrbi jer raste. Ako ste duže održavali kožu obrijanom i glatkom, svrab brade je proces privikavanja na puštanje brade. 

Međutim, čak i kada brade poraste do dužine koju ste želeli kada ste počeli sa puštanjem, mogu se javiti novi uzroci. Usled trenja brade koja je oštra i zbog osetljive kože javlja se uporan svrab.

nervoza zbog svraba

Šta sve može biti uzrok svraba brade?

Postoji još mnogo razloga zbog kojih brada svrbi. Pored infekcije, to može biti zbog znojenja, suve kože ispod brade, nepravilne nege, korišćenja neadekvatnih preparata za negu, seboreje, ekcema i slično.

Ukoliko imate neku infekciju ili oboljenje svrab brade će biti intenzivniji.

Svrab zbog rasta nove brade

Ako puštate bradu i ona je u početnoj fazi rasta, svrab je neizbežan. Možete ga ublažiti korišćenjem kvalitetne prirodne kozmetike, a zatim sačekati neki mesec da poraste. Pisali smo o procesu puštanja i rasta brade po mesecima, svaki zasebno kako izgleda.

Ubrzo nakon puštanja, kada poraste svega nekoliko milimetara, osetićete svrab na licu. Kada dlaka krene da raste oštra ivica će grebati folikul. Svrab je propratna pojava u toku rasta novih dlaka, ali dobra vest je da neće trajati dugo.

Svrab brade i suva koža

Brijanje je neka vrsta pilinga za kožu. Nakon nekoliko nedelja bez brijanja koža oko brade postaje suva, pa čak i kada je u pitanju retka i kratka brada. To izaziva iritaciju i intenzivno češanje. Suva koža postaje nadražujuća. Kad se na to doda brada koja je oštra i gruba, svrab se ne može izbeći.

Drugi razlog suve kože su neadekvatni preparati za održavanje brade koje koristite, uglavnom kada je u pitanju duža ili dugačka brada. Šamponi, sapuni i drugi preparati prepuni hemikalija mogu isušiti vašu kožu i izazvati svrab. Preporučuje se da koristite preparate za negu i rast brade sa što više prirodnih sastojaka kako bi preventivno uticali na smanjenu mogućnost pojave svrabeža.

Ono što daje prirodnu vlažnost vašoj koži i bradi je sebum. Kada se sebum isuši ili kada ga nema dovoljno koža postaje suva. Česta greška koju mnogi prave tuširanje pretoplom vodom. Ono isušuje kožu i nakon toga brada svrbi.

Kada je napolju hladno, vazduh je suv, što doprinosi da koža bude suva i to uzrokuje svrab brade.

Suva koža može se javiti i zbog genetskih predispozicija, ali i zbog nekih bolesti kao što su ekcem ili psorijaza.

Svrab brade zbog infekcije

Najčešće infekcije brade su gljivične infekcije ili upale. Ukoliko se na vreme ne tretiraju mogu prouzrokovati ozbiljna oboljenja brade. U ovim slučajevima svrab brade može biti neprijatan i bolan. Češanje brade samo pogoršava svrab.

Gljivične infekcije ili pak lišajevi brade mogu uhvatiti površinski deo dlake ili folikule dlaka. Ako je infekcija na površini lišajevi su crveni i ljuspasti. Ako je infekcija u folikulima dlake, pojavljuju se vodeni plikovi ili kraste. 

Izazivaju jak svrab i zarazni su, tj. mogu se preneti na drugu osobu. U blažim oblicima tretiraju se medicinskim preparatima bez odlaska kod doktora.

Alopecija brade

Alopecija brade je autoimuna bolest koja uzrokuje gubitak brade. Imuni sistem tela napada zdrave folikule dlaka brade. 

Faktori rizika su razni: fizički ili psihički stres, genetika, razne bolesti poput dijebetesa i lupusa. Neki virusi ili lekovi mogu izazvati alopeciju brade.

Prvi simptomi alopecije brade su svrab brade i bol. Tokom opadanja vlasi javlja se crvenilo i iritacija kože.  Lečenje alopecije brade radi se medicimskim tretmanima.

Pseudofolikulitis brade

Pseudofolikulitis brade nastaje kada se dlaka, na samom početku rasta, u folikulu savije i počne da raste u unutrašnjosti kože. Ovaj proces izaziva upalu kože. 

Pojavljuju se bolni čvorovi na povr[ini kože i ispod vrade, koji dovode do svraba. Lice je crveno i otečeno, a može doći do infekcije. Najveći faktor rizika imaju muškarci sa kovrdzavom ili talasastom bradom, pogotovo ako se lako mrsi – ako je brada zamršena.

Folikulitis brade

Folikulitis je zapaljenje folikula dlaka brade. Ovo zapaljenje je izazvano bakterijskom, gljivičnom ili virusnom infekcijom. 

U drugom slučaju zapaljenje se događa kada se folikul dlake zatvori, npr. prilikom urastanja dlake brade.

Simptom folikulitisa brade je pojačan svrab brade. Na licu se pojavljuju gnojni plikovi koji su osetljivi i bolni na dodir. Folikuli dlake postaju upaljeni i crveni.

Uzrok je najčešće povreda kože nastale tokom brijanja. Zapaljenje može izazvati i neredovna higijena, kao i pad imuniteta. Blaži simptomi prolaze sami, bez lečenja.

U slučaju težeg oblika infekcije trebalo bi potražiti lekarsku pomoć. Folikulitis brade se leči pomoću lekova za otklanjenje uzroka infekcije i ublažavanje svraba.

Seboreični dermatitis brade

Seboroični dermatitis brade se drugačije naziva još i kao seboreični ekcem brade Simptomi ovog oboljenja su crvena koža na bradi ili oko brade. Ponekad koža može postati žuta i masna. Brada svrbi, a češanje brade izaziva perutanje kože (masna perut).

Uzroci seboreičnog dermatitisa brade mogu biti: upotreba neadekvatnih preparata za održavanje brade, naročito onih na bazi alkohola; postojeći problemi sa kožom, poput akni ispod brade; stres i neredovna nega kože.

Blaži oblici seboreičnog dermatitisa leče se kod kuće korišćenjem krema protiv svraba, prirodnih losiona i korišćenjem antialergiskih sapuna. Od pomoći može biti specijalan šampon protiv peruti brade. Ukoliko se infekcija ne smanji, lečenje se nastavlja medikamentima.

Neuredna brada

Ako je početna faza rasta brade završena, a svrab brade je i dalje prisutan, moguće je da ne posvećujete dovoljno vremena higijeni brade i njenom pravilnom održavanju.

Prašina, znoj i mrtve ćelije kože mogu izazvati svrab brade. Pravilna nega i održavanje brade je važno, a ako to ne radite ili ne skraćuje iziritiraće kožu i tako prouzrokovati svrab. 

Dodatno, oštećene dlake brade takođe mogu izazvati svrab.

svrab zbog neuredne brade

Neadekvatni preparati za negu brade

Svrab brade kod muškaraca vremenom prolazi u bilo kom slučaju. Ako se svrab i dalje nastavlja možda problem leži u preparatima koje koristite.

Obični šamponi za kosu i sapuni, osim što štete kvalitetu brade i zdravlju kože, mogu izazvati svrab brade bez da imate neku infekciju ili oboljenje. Štaviše, takav svrab može prourokavati dalju iritaciju kože ili brade.

Preparati sa veštačkim sastojcima takođe mogu izazvati reakcije praćene svrabom. Da bi smanjile mogućnost pojave svraba brade koristite brendove kozmetike i preparata za bradu napravljene od prirodnih sastojaka.

Način života i loša ishrana

Zdravlje i kvalitet brade zavisi od celokupnog zdravlja. Veliku ulogu ima način ishrane. Važno je da vaša ishrana bude bogata vitaminima, minineralima i nutrijentima. Prekomerni unos nezdrave hrane može izazvati svrab brade. 

Stres i nedovoljno sna oslobađaju hormone stresa koji negativno utiču na zdravlje brade. Brada tako postaje suva i sklona perutanju što može prouzrokovati svrab. 

Kako negovati bradu koja svrbi?

Svrab brade kod muškaraca zahteva posebnu negu i održavanje. Bez obzira da li je vaša brada u početnoj fazi rasta ili je već porasla možete doživeti svrab. Zbog toga bi trebalo koristiti odgovarajuće preparate i pribor za održavanje i negu brade.

Za zdravu bradu i najbolje rezultate pridržavajte se pravilnog održavanja brade: pranje brade, piling brade, četkanje i češljanje brade, pravilno sušenje i brijanje. Koristite kozmetiku baziranu na prirodnim sastojcima.  

Pranje brade je prvi korak u smanjenju svraba. Preporuka je da koristite hidratantni i umirujući šampon za pranje brade. Ukoliko svrab pojava peruti na bradi, koristite šampon protiv peruti brade.

Izbegavajte korišćenje sintetičke kozmetike i preparata sa previše hemikalija. Najbolje rezultate daće preparati bazirani na prirodnim sastojcima koji će ublažiti simptome svraba. 

Jednom nedeljno odradite piling brade. Piling će otvoriti folikule i sprečiti urastanje dlaka. 

Redovno četkanje je izuzetno važno u otklanjaju svraba brade. Pored toga izgledaće lepo i uredno. Održavajte bradu i kožu ispod nje. Upotreba ulja za bradu osiguraće da brada uvek bude vlažna i hidrirana i tako smanjiti pojavu svraba.

Pravilno brijanje može pomoći u smanjenju svraba. Pre brijanja dobro navlažite bradu i kožu ispod nje kako bi je omekšali. Nanesite kremu ili gel za brijanje, posebno namenjenu za osetljivu kožu. Ukoliko koristite brijač čuvajte na suvom mestu i češće ga menjajte.

Kako zaustaviti svrab brade?

Redovna i pravilna nega će zaustaviti svrab brade. Bilo bi dobro posvetiti više pažnje i vremena za održavanje kako biste se u potpunosti rešili svraba.

Pravilno pranje brade

Bradu perite toplom vodom. Pazite da voda ne bude pretopla jer će dodatno isušiti kožu. Istisnite malu količinu šampona i istrljajte dobro bradu i kožu kakao bi stimulisali sve folikule dlaka.

Peškirom ocedite višak vode iz nje. Budite nežni, jer pregrubo trljanje brade može izazvati iritaciju i ponovni svrab brade. Ukoliko nije potpuno suva osušite je fenom.

pranjem brade protiv svraba

Pravilna nega će zaustaviti svrab

Da bi omekašali vašu grubu i suvu dlaku brade, pored šampona koristite regenerator za bradu. Nakon svakog šamponiranja upotrebite i regenerator, kako bi se odbranili od upornog svraba. Regenerator će sprečiti urastanje dlaka.

Hidratacija je ta koja omogućava bradi da bude dovoljno valažna, a može i zaustaviti svrab brade. Koža lica će proizvoditi dodatno prirodno ulje da bi se ona zaštitila. 

Ulje, eliksir ili serum za bradu koji koristite će ublažiti svrab brade, a dok u početnoj fazi svraba može ga potpuno eliminisati.

Četkanje brade

Češljanje brade može blagotvorno uticati na urasle dlake i iritacije. Četkanje brade može zaustaviti svrab brade istog momenta. Redovnim četkanjem smanjujete mogućnost njegove ponovne pojave.

Skraćivanje brade

Ako ste tek pustili bradu, sačekajte neko vreme dok je ponovo ne skratite. Ako je budete često skraćivali, teško ćete zaustaviti svrab brade. Pravilno koristite i održavajte trimer za bradu, makaze i brijač kako bi sprečili ponovnu pojavu svraba.

Svrab, infekcije i oboljenja brade izazvana ovim problemom, značajno mogu oštetiti bradu, ali i usporiti njen rast. Da bi obnovili proces rasta zdrave dlake, tokom redovne rutine pravilne nege upotrebite serum ili eliksir za bradu koji će stimulisati rast.

Kako zaustaviti svrab brade kod kuće?

Promena životnih navika je najbolji lek za zaustavljanje svraba brade bez lekova. Smanjite stres, povećajte unos vode, obogatite ishranu sa što više hranljivih sastojaka. 

Hranljive sastojke pronađite u voću, povrću, mesu i ribi. Takođe, pronađite preparate i lekove bez recepta namenjene zaustavljanju svraba i lečenju blažih simptoma infekcije. 

Koliko treba vremena da prestane svrab brade?

Potrebno je od nedelju dana do tri nedelje da svrab brade prestane. U međuvremenu pridržavajte se redovne i pravilne nege brade. Koristite kvalitetne preparate na bazi prirodnih sastojaka.

Kada se obratiti doktoru za hitnu intervenciju?

Svrab brade može prouzrokavati ozbiljna stanja. U takvim slučajevima neophodna je hitna medicinska pomoć. Ta stanja mogu biti:

  • svrab koji nikako ne prestaje,
  • naglo opadanje većeg broja dlaka,
  • jak bol pri dodiru brade,
  • infekcije i upale koje se pogoršavaju i pored propisane terapije.
  • gljivična infekcija,
  • alopecija brade,
  • seboreični dermatitis,
  • folikulitis i druga oboljenja.

Svrab brade kod muškaraca je u većini slučajeva normalna pojava, čak i kada je u pitanju svrab brade posle brijanja. Redovnom higijenom i korišćenjem kvalitetnih preparata ovaj neugodan osećaj na licu se zaustaviti. 

Ukoliko dođe do infekcije ili nekog ozboljnijeg stanje posetite doktora i pridržavajte se propisane terapije. Za par nedelja ponovo ćete imati lepu i zdravu bradu. 

kakva su vaša iskustva? Podelite vaše utiske sa nama i ostavite komentar.