brada od 4 meseca

Brada od 4 meseca: izgled, održavanje četvoromesečne brade

Trećina godine je period u kojem možemo postići mnogo. Ali šta može postići brada posle 4 meseca puštanja i rasta? Kako će izgledati? Koliko će porasti? Kako je održavati? Odgovore i mnoge druge korisne savete otkrivamo u nastavku.

 

Kada već nekoliko meseci puštate bradu da poraste, trebate znati koje vas sve prepreke čekaju na ovom četvoromesečnom putu, ali i kako da se uspešno izborite sa njima. Kroz niz korisnih i praktičnih saveta saznajte sve od održavanju brade od četiri meseca.

Da li brada može da poraste za 4 meseca?

Za 4 meseca brada definitivno može da poraste i dostigne zadovoljavajuću dužinu i izgled. Ovo je period kada na licu više ne bi trebalo da ima nepopunjenih mesta bradom. Dakle, brada će u najvećoj meri da dostigne dobru gustinu i popunjenost.

Dužina će biti taman tolika0 da možete da razmišljate o oblikovanju ili nekom posebnom stilu brade.

Koliko brada poraste za 4 meseca? (koliko poraste brada posle 4 meseca?)

Brada posle 4 meseca će dostići dužinu između 5 i 8 cm. Da li će dostići 5 ili 8 cm ili nešto između, zavisi prvenstveno od genetike, ali i od vaših navika. 

Vaše navike su u vidu toga: da li koristite neki preparat za pospešivanje rasta brade, četku za bradu, zatim ishrana, da li vežbate, imate li stres. Sve ovo može značajno uticati na dužinu brade.

Naglašavamo da brada dostiže ove dužine u slučaju da je niste skraćivali u međuvremenu makazama ili trimerom.

Kako izgleda brada posle četiri meseca?

Četvoromesečna brada spada u brade srednje dužine. Ona će svojom dužinom već pokriti dobar deo vrata, tako da se on ne vidi. Gustina u ovom periodu bi trebalo da bude takva da se koža ispod nje ne vidi.

Ono što nije pohvalno za izgled brade od četiri meseca je što je ona tada već postala ozbiljno “svojeglava”. Naime, dlake će već početi da štrče sa strane, pogotovo ako imate malo kovrdžaviju bradu. 

Dakle, ovo je period kada ćete morati aktivnije da se uključite u njeno održavanje i stilizovanje ukoliko želite uredan izgled.

četvoromesečna brada

Kako negovati četvoromesečnu bradu? (kako održavati bradu posle 16 nedelja)

Definitivno možemo reći da brada posle 4 meseca ima veće zahteve nego što je to bilo do tad. Ipak je prošlo gotovo 16 nedelja od kako ste počeli sa puštanjem.

I održavanje postaje malo zahtevnije posle oko 16 nedelja puštanja, ali ako ste dobro opremeljeni alatima i preparatima, brzo ćete se navići. 

Proći ćemo ukratko rutinu održavanja četvoromesečne brade:

 • pranje brade od 4 meseca sa šamponom ili sapunom za bradu obavljajte 2 do 3 puta nedeljno;
 • možete dodati još jedno pranje na nedeljnom nivou, ukoliko se bavite nekim poslom ili aktivnostima koje izazivaju češće prljanje brade nego inače;
 • redovno pranje brade mlakom vodom obavljajte 2 do 3 puta dnevno, pre nanošenja preparata obavezno;
 • nakon pranja sledi sušenje, ali nemojte sušiti bradu fenom, ili bar ne vrelim vazduhom (kada je sušite peškirom, činite to tapkajući je). 
 • iščtekajte je i koristite drvenu četku;
 • nakon sušenja možete naneti preparat za bradu koji je zadužen za hidratacaiju (ulje za bradu, eliksir za bradu, balzam, ulje za rast brade…). U ovom periodu dlaka brade već postaje dugačka, pa joj je potrebno više vode i hranljivih materija.

Ako želite uredan izgled brade tokom dana, vreme je da u jutarnju rutinu uvedete i nanošenje voska.

Ovo bi bila svakodnevna rutina održavanja brade od 16 nedelja. Pored toga, tu je i trimovanje odnosno skraćivanje brade, koje se obavlja znatno ređe, ali ništa manje nije važno od svakodnevne rutine. 

Trimovanje brade se obavlja uglavnom jednom u periodu od 20 do 30 dana.

Preparati za negu brade posle 4 meseca 

Brada od črtiri meseca zahteva ozbiljan arsenal preparata i alata za održavanje njene urednosti. Evo spiska preprata koji su vam potrebni ta oblikovanje i zdrav rast brade posle 4 meseca:

 • šampon ili sapun;
 • ulje za bradu;
 • balzam;
 • vosak;
 • trimer;
 • makaze za bradu;
 • četka (češalj za bradu).

Šampon/sapun za bradu

Šampon ili sapun su nezaobilazan preparat svakog ozbiljnog bradonje, jer je higijena brade na prvom mestu! Upotreba kvalitetnog šampona/sapuna učiniće na prvom mestu, vašu bradu čistom, a zatim i mekanom i prijatnom na dodir.

Takođe upotrebom šampona ili sapuna stvarate odlične uslove za upotrebu ostalih preparata. Bilo da koristite ulje, balzam ili vosak, vaša brada će ih bolje upijati i bolje reagovati na njih ako je čista.

Iako je higijena na prvom mestu, ne treba preterivati. Naime pranje sapunom ili šamponom za bradu 2 do 3 puta nedeljno je sasvim dovoljno. Prekomerno korišćenje može izazvati kontraefekat.

Ulje za bradu

Ulje je preparat koji će se preventveno pobrinuti za hidriranost vaše brade, kao i za optimalnu snabdevenost hranljivim materijama. 

Hidriranost je vrlo važna jer samo hidrirana brada ima dobre uslove za rast. Takođe, manje je kruta i znatno je mekša.

Važno je samo da odaberete ulje koje odgovara vašem tipu kože. Što se tiče upotrebe, ono se koristi znatno češće od šampona. Možete ga koristiti dva puta dnevno, najbolje bi bilo ujutru i uveče.

Balzam za bradu

Brada posle 4 meseca često ume da izgleda blago neuredno, “zahvaljujući” statičkom elektricitetu. Ili jednostavno – zbog naelektrisanosti dlake počinju da štrče sa strane. 

Ako imate ovaj problem, balzam je pravi preparat za vas. Balzam za bradu će hidrirati vašu bradu ali će vas i rešiti posledica statičkog elektriciteta. 

Ono što pravi razliku između balzama i ulja je tekstura. Naime. balzam ima znatno gušću teksturu, a neretko je njegov sastojak i pčelinji vosak. Ovo mu omogućava i da deluje kao preparat za oblikovanje.

Dakle, ako je vaša brada neuredna balzam je dobar izbor.

Možete ga koristiti dva puta dnevno. A možete i kombinovati balzam i ulje, pa tako ulje nanositi uveče, a balzam ujutru, kako biste preko dana imali uredan izgled brade.

Vosak za bradu

Iako vam na prvi pogled dužina od 5 do 8 cm možda ne deluje previše dugo, to je dužina koja zahteva vosak za bradu, verujte nam na reč. 

Jednostavno, bez voska bilo da planirate da nastavite sa puštanjem ili ostanete na toj dužini, ne možete da dobijete izgled uredne i uglađene brade.

Zbog činjenice da je primarna namena voska oblikovanje brade, a tek sekundarna hidriranje, najbolja opcija je kombinovanje voska sa nekim preparatom za hidriranje. Tako će ona dobiti lep izgled, a hidrirarnost neće morati da plati cenu toga.

Trimer za bradu/ makaze za bradu

Trimer je neophodan ukoliko planirate da se zadržite na bradi srednje dužine. Sa trimerom lako postižete ujednačno skraćivanje dlaka i nije potrebno mnogo vremena da savladate rukovanje sa njim.

Naravno trimer možete koristiti i kada puštate dužu bradu, ali ne želite da u tom procesu izgleda neuredno. Ali treba da znate da će to znatno usporiti rast.

Makaze su vam neophodne bilo da se zadržavate na srednjoj dužini ili je puštate. Primarno su vam potrebne zbog brkova. Naime, rast brade posle četiri meseca nosi sa sobom problem predugih brkova koji završavaju u ustima.

Kako biste ovo izbegli, a i kako biste uklonili neke dlake koje štrče sa strane i koje se ne mogu oblikovati, koristite makaze.

Četka/češalj za bradu

Četka za bradu je alat koji bi trebalo da već uveliko pre 4-og meseca brade imate u svom asortimanu. 

Četka je odličan alat koji će vam pomoći u “treniranju” dlake, od samog početka, kuda da raste. Takođe pomoći će vam u uklanjanju nečistoća iz brade. Ono što je vrlo važno kod četke je da odaberete kvalitetnu od prirodnih materijala.

Češalj za bradu se razliku od četke uključuje u priču upravo u ovom periodu (u najvećem broju slučajeva). Naime on je namenjen upravo srednjim i dužim bradama. 

Njegova funkcija i namena je dosta slična četki. A kao i kod nje, bitno je da bude kvalitetan i napravljen od prirodnih materijala (drvo).

Kako se oblikuje brada od 4 meseca

Oblikovanje četvoromesečne brade zahteva određeno iskustvo od vas. 

Ako ste prvi put u situaciji da imate imate četvoromesečnu bradu, mi vam donosimo, kroz nekoliko koraka, savete kako da posao oblikovanja obavite što bolje.

Korak broj 1 – Četkanje/češljanje brade

Pre nego što dođemo do oblikovanja i skraćivanja, moramo da budemo sigurni koje ćemo dlake kratiti. Da bismo to postigli, potrebno je da lepo iščetkamo bradu.

Uradićemo to prvo potezima četke na gore, dakle suprotno rastu dlake. Ovako ćemo sve dlake razdvojiti i razmrsiti, a one koje su duge i koje su se možda sakrile u bradu, izvućićemo napolje.

Nakon toga četkamo u njenom uobičajenom smeru. I kada to završimo definitivno ćemo imati jasniju sliku koje to dlake treba skratiti i na kojim mestima brada brže raste u odnosu na ostatak.

Inače, da napomenemo da slobodno možete naneti pre oblikovanja ulje. Ono će omekšati bradu i posao skraćivanja će olakšati.

Takođe, napomena pre nego što dođemo do dela sa trimerom. Nakon par poteza trimerom, iščetkajte deo koji ste kratili da vidite da se koja dlaka nije „sakrila“ u untrašnjost brade.

Korak broj 2 – Uklanjanje dlaka sa strane

Trimerom ukloniti dlake koje štrče sa strane. To ćete najbolje postići tako što od zulufa krenete da spuštate trimer na dole. Dakle, u smeru rasta brade.

Trimer držite na udaljenosti od brade, tek onoliko koliko je potrebno da sklonite dlake koje štrče.

Korak  broj 3 – Uklanjanje dlaka sa „ivice“ brade

Pošto brada sa donjih strana (ispod ušiju) uglavnom malo brže raste to doprinosi da ona, a i vaše lice izgledaju malo šire. 

Kako biste učinili da izgleda duže, istim pokretima kao u prethodnom koraku, malo više skratite bradu.

Pre ovog koraka, brada svojom linijom ne prati zuluf. Cilj nam je da taj deo skratimo toliko da taj deo brade upravo prati liniju zulufa, ili da bude blago uži.

U ovom koraku skratiti dlake koje se ispod ušiju kreću nazad ka vratu.

Korak broj 4 – Sređivanje donjeg dela brade

Cilj je da donji deo brade prati liniju našeg donjeg dela lica (podbradak). To ćemo da postignemo tako što bradu koja raste u delovima oko vilice nećemo da kratimo, već samo pojedine dlake koje štrče.

Kratićemo deo koji je do vrata, oko adamove jabučice, pošto u ovom delu ona uglavnom brže raste. Tu ćemo je trimovati takođe u smeru rasta brade, a linija gde se brada završava bi trebalo da bude tik iznad adamove jabučice. 

Dakle, taj deo slobodno malo više skratite, jer tako neće delovati da je brada u tom delu gušća i jača.

Korak 5 – Brkovi

Brkove kratite tako da prate liniju usana, a ujedno da sačuva stil i izgled brkova za koji ste se opredelili da nosite. 

Ako ste vešti sa trimerom, ovo možete odraditi i sa njim. Ali ako sumnjate u svoje veštine, odradite to manjim makazama. 

Ovako nećete imati neprijatan osećaj da vam dlake sa brkova završavaju u ustima.

brada posle četiri meseca muškarac

Trimovanje (šišanje) brade od 4 meseca – da ili ne

Da li trimovati bradu ili ne posle četiri meseca, zavisi od toga koji je vaš krajnji cilj u puštanju. 

 • Ako je vaš cilj brada srednja dužine, onda su makaze i trimer definitivno za vas. 

Bez njih jednostavno ne možete da postignete uredan izgled brade. A sa druge strane, trimovanjem one koja je srednje dužine postižete da brada izgleda gušće.

 • Sa druge strane, ako želite dugu bradu, pravilo je jasno – što dalje od makaza i trimera.

Ovi alati dolaze u obzir samo u sitacijama kada želite neku pojedinačnu dlaku koja štrči da skratite, kao i kada je potrebno da skratite brkove.

Inače, mnogima je u procesu puštanja duge brade, upravo ovo najveći izazov – izdržati da se ne posegne za makazama ili trimerom. I razumemo ih u potpunosti. Jednostavno brada u svom procesu rasta će u pojedinim fazama izgledati onako kako najmanje to želite.

Zato je najbolje u startu pripremiti vaš karakter i pomiriti se sa tim da do konačnog cilja, brada neće izgledati baš sjajno. Ali na kraju će se trud isplatiti.

Šta ukoliko brada posle 4 meseca postane kovrdžava?

Kovrdžava brada uglavnom spada u nepoželjan izgled i mnogi pokušavaju da je se reše. Ako posle 4 meseca postane takva, imate dva načina na koji je možete ispravljati:

 • prirodnim putem;
 • veštačkim putem.

Prirodni način

Prirodni put podrazumeva upotrebu četke, češlja, kao i preparata zasnovanih na prirodnim sastojcima (ako su uljani onda se odnosi na upotrebu esencijalnih prirodnih ulja). 

Odmah da kažemo da je ovaj put, iako zahteva više truda i vremena, ispravniji i zdraviji po vašu bradu. I naravno reč je svakodnevnom postupku, s tim da bi vremenom trebalo sve lakše da se ispravlja.

Postupak za ispravljanje kovrdža izgleda ovako:

 • Operite bradu šamponom/sapunom. Šampon za bradu ako je na prirodnoj bazi, omekšaće je i neće biti previše grub prema njoj.
 • Pokupite tapkanjem peškira vodu sa nje. Setite se da je mokra brada najosetljivija, pa nemojte nikako trljati.
 • Kada je skoro suva, nanesite vosak. Nanosite ga uz dlaku i niz dlaku, kako bi se svuda ravnomerno rasporedio i stigao do korena.
 • Četkom ili češljem (u zavisnosti od dužine), ili uz malu pomoć fena za sušenje, očešljate je. Da napomenemo – fen podesite na najhladniju opciju, kako ne biste goreli bradu i učinili dlaku oštrom i krutom.
 • Čekanje odnosno češljanje vršite sve dok se ne ispravi do željenog oblika. Time je proces ispravljanja završen!

Veštački način

Veštački način ispravljanja kovrdža podrazumeva upotrebu pegle za bradu. Ovaj aparat je upravo namenjen za ovu svrhu, a svojim oblikom podseća na manju peglu za kosu. 

Zagrevanjem do visokih temperatura pegla ispravlja bradu u željenom pravcu. Nakon toga možete naneti ulje ili neki drugi preparat koji će hidrirati i smekšati dlaku.

Sam postupak je jednostavan, kratko traje i vrlo je uspešan čak i protiv najupornijih kovrdža. 

Ono što nije dobro kod ovog postupka je nedovoljna ispitanost štetonsti visokih temperatura. Tako nam za sad ostaje da se oslonimo na garanciju proizvođača da se aparat potpuno bezbedan.

Brada posle 4 meseca – prednosti i nedostaci

Rast brade posle 16 nedelja dao je određene rezultate, prvenstveno dobre, ali nažalost ima i onih loših. Hajde da vidimo koje su to prenosti a koji nedostaci kada je u pitanju brada od četiri meseca.

momak sa bradom od četiri meseca

Prednosti

 • Izgled – Ovo je definitivno prednost broj 1. Rast brade posle četiri meseca daće neviđeno dobre rezultate u pogledu izgleda. Imaćete solidno jaku i gustu bradu i okolina će to definitivno primećivati.
 • Mogućnost oblikovanja – Ono što je odlično je što je sada dovoljno dugačka da je možete oblokovati po želji. Gotovo svaki oblik brade vam je dostupan.

Nedostaci

 • Manje profesionalan izgled – ovaj nedostatak je doduše relativan i uglavnom se odnosi na one poslove koji zahtevaju košulju ili odelo.
 • Zahtevnost – Četvoromesečna brada zaista može izgledati sjajno, ali se oko izgleda morate potruditi vi sami. U tom periodu počinju brige oko ispucalih krajeva, kovrdžavih dlaka, dlaka koje štrče… Naravno ništa od ovoga nije nerešiv problem, samo traži od vas malo više vremena nego ranije.

Zaključak

Brada posle 4 meseca je definitivno u kategoriji srednjih, sa dužinom 5 do 8 cm. Ovo važi čak i u slučaju da ste u grupi onih muškaraca kojima raste sporijim tempom.

Četvoremesečna brada definitivno nosi sa sobom neke nove izazove, koji se nisu javljali do sad. Zahteva i malo širi spektar kako preparata i alata, tako i veština. Međutim uz malo truda i volje, postaćete savladaćete sve prepreke.

Ostaje pitanje: da li se isplati sav trud? Mi verujemo da da – isplati se, ali konačan odgovor na ovo pitanje želimo da čujemo od vas. Budite slobodni i podelite sa nama vaša iskustva iz ove četvoromesečne avanture.