brijanje i rast brade muskarac

Brijanje i rast brade: da li ubrzava rast brkova i brade

Brijanje i rast brade – saznajte da li brijanje ubrzava rast brade i brkova, kao i da li često brijanje utiče na puniji izgled, gustinu i dužinu.

 

Negovana i uredna brada, bilo da je duža ili kraća, već godinama je najpopularniji  muški trend. Ujedno, odličan je način da u širokom krugu muškaraca privučete pažnju partnera. 

Postavlja se pitanje da brijanje ima veze sa ubrzanim rastom brade. Tj. da li ako se brijete češće ili često može to ikako uticati na rast dlaka na licu?!   

I tako, večita dilema – da li brijanje ubrzava rast brade ili usporava? Da li ćete redovnim šišanjem dugačke brade podstaći njen rast? 

Otkrivamo vam odgovore na ovu dilemu – da li brijanje ubrzava rast brade ili usporava? Da li ćete redovnim šišanjem dugačke brade podstaći rast? Nakon svega imaćete imati jasniju sliku o tome šta zapravo sve utiče na bradu da raste i izgleda tako kako izgleda. 

Da li brijanje ubrzava rast brade?

Ukratko – ne utiče.

Brijanje ne može da ubrzava rast brade. Odmah ćemo vam reći da je u pitanju mit – brijanje ne ubrzava rast brade.

Bilo da je u pitanju češće ili ređe brijanje, ono ne podstiče nijedan faktor koji utiče na rast. Svaka obrijana dlaka počinje svoj rast ispočetka, istim tempom. 

Zapravo, zabluda da su brijanje i rast brade povezani potiče iz pubertetskih dana. U tom periodu mladići imaju prirodno veću cirkulaciju krvi i veće lučenje hormona koji u pubertetu podstiču rast novih dlaka brade ubrzo nakon brijanja.

Nažalost, ta faza se završava odmah nakon izlaska iz puberteta i više se ne ponavlja. Odatle verovanje da brijanje ubrzava rast brade.

Da li isto važi i za svakodnevno brijanje?

Da, svakodnevno brijanje pored toga što neće ubrzati rast brade, već će ga i usporiti. Prtom, nema naučnih dokaza koji povezuju svakodnevno brijanje i rast brade.

Redovno brijanje stimuliše otvaranje novih folikula dlake, što znači da ćete kada vaša brada dostigne svoj puni oblik imati malo više dlaka na licu. Tako da, to nema nikakve veze sa bržim rastom.

Da li brijanje čini da brada bude gušća?

Još jedan od mitova u vezi brijanja je taj koji se odnosi na rast brade i gustinu brade. Redovno ili često brijanje brade ne čini da ona bude gušća.

Da je ovo istina, brada bi rasla preko noći. Takođe, onda bi za muškarce koji se trude da puste punu i gustu bradu ovo bio lagan i kratak posao, što u stvarnosti nije naravno. Zamislite samo! 

Puštanje brade je proces koji u traje nekoliko meseci, jer je potrebno vreme da poraste. Svaki mesec ima svoje promene, a o tome smo pisali u tekstu rast brade po mesecima.

Dobro, sad kad znate da to nije moguće, da se vratimo u realnost.

Nakon brijanja ili šišanja dlaka na bradi, tek obrijana ili odsečena dlaka je oštrija i tamnije boje. To jeste istina. Iz tog razloga vam se može učiniti da vam je gušća nego što jeste. 

polu obrijano lice muskarac

Da li skraćivanje (šišanje) brade pomaže kod njenog bržeg rasta?

Nalazite se negde na pola puta u odgajanju brade. Vaša brada je već porasla, ali niste još uvek zadovoljni dužinom. Zato istražujete sve metode pomoću kojih mislite da se može ubrzati rast, pa se pitate da li su makaze i skraćivanje rešenje.

Zapravo, šišanje brade ne pomaže kod njenog bržeg rasta. Skraćivanjem brade možete iseći oštećene i rascvetale dlake i tako ulepšati izgled brade. Biće lepša, oblikovana i urednija, ali to neće podstaći njen brži rast.

Razumevanje rasta brade – 4 faze rasta brade

Rast brade kod muškaraca zavisi uglavnom od genetike. Ipak, proces rasta kod svih muškaraca, bez obzira na genetiku je više-manje sličan.

Kako funkcioniše? Rast dlake počinje od momenta kada prestanete da se brijete. To je takozvana neugodna faza rasta brade.

U kratkim crtama:

  • Na početku dlaka probija kožu, izazivajući iritacije nerava kože u folikulima, pa se javlja svrab brade. U zavisnosti od genetike i ostalih faktora, može potrajati nekoliko dana dok dlaka ne izbije na površinu. Tada se brada još uvek ne primećuje lepo, tek poneka crna tačkica na licu.
  • Nakon dve-tri nedelje dlaka koja je oštra izbila je na površinu kože. Može vas grebati i iritirati kožu lica. Krajem ovog perioda dobijate više dlaka na vašem licu i primetićete da je brada uglavnom neravna.
  • Između 5. i 8. nedelje dlaka je dovoljno dugačka za skraćivanje. 
  • Ako ste se suzdržali od brijanja tokom prethodnog perioda nakon svih 12 nedelja (oko 3 meseca), napokon možete imati nešto puniju bradu. Ukoliko ste već bili kod berberina i izabrali stil koji želite, na vama je sada samo da je pravilno održavate.

Ako još uvek niste uvereni da rast brade i brijanje nisu povezani, biće jasnije kada znate kakve su faze rasta. U kratkim crtama otkrivamo vam kako rast brade funkcioniše i kroz koje sve faze prolazi dok raste.

Postoje 4 faza rasta brade.

Anagena faza

U toku ove faze brada raste aktivno, otprilike mesečno jedan centimetar. Ova faza je individualna za svakog muškarca. Ukoliko primećujete ubrzan rast to može da znači da će vam anagena faza trajati kraće. Anagena faza traje između dve i sedam godina.

Katagena faza

Katagena faza je prelazni period između anagene i telogene faze. U ovoj fazi zaustavlja se dotok krvi u folikule brade i tako se ona priprema za sledeću fazu. Rast se usporava i dlaka se pričvršćuje za kožu. Katagena faza taje dve do tri nedelje.

Telogena faza

Telogena faza je faza mirovanja rasta. Ova pasivna faza traje do četiri meseca, nakon čega se stvaraju se uslovi za rast novih dlaka i ponovni ulazak u anagenu fazu.

Egzogena faza

U ovom period stare dlake opadaju i stvaraju prostor za rast novih. Dlake se izvlače iz folikula i ispadaju. Ovo je završna faza rasta.

Šta provereno utiče na rast brade a da nije brijanje?

Iako brijanje ne utiče na rast brade, postoji niz drugih faktora koji mogu uticati na njen nesmetani rast.

Treba reći i da ne postoji magična formula koja će uticati na rast. Promena životnih navika, posebni kozmetički preparati i određene namirnice mogu uticati na procese u organizmu koji omogućavaju nesmetan rast.

U nastavku zato otkrivamo šta provereno utiče na rast dlaka brade.

Pravilno skraćivanje brade

Budite pažljivi kada skraćujete bradu. Postoji mogućnost da ošišate veću dužinu nego što je potrebno. Pravilnim skraćivanjem brade možete poboljšati izgled vašeg lica i istovremeno nećete skratiti vreme za rast do željene dužine.

momak skracuje bradu

Dovoljno sna

Nedostatak sna je jedan od glavnih uzroka stresa. Stres je najveći okidač za smanjenje proizvodnje testosterona u telu, što dovodi do usporenog rasta brade. Takođe, testosteron se najviše oslobađa dok spavate. Ako želite da ubrzate rast brade, pobrinite se da imate minimalno 8 sati sna.

Ishrana

Pravilna ishrana u velikoj meri utiče na pravilan rast brade. Kompleks vitamina B, vitamini A, C, K, D i E, kao i minerali poput cinka i gvožđa u ishrani mogu nadjačati negativne faktore, pa čak i genetiku u pojedinim slučajevima ako vodite računa.

Obogatite ishranu proteinima. U svakodnevne obroke uvrstite piletinu, ribu, integralne žitarice, orašaste plodove, avokado i sveže voće i povrće. Zdrava hrana će pomoći da održavate zdravu telesnu težinu, jer višak kilograma smanjuje nivo testosterona u telu.

Vitamini za rast brade

Ukoliko hranljive materije koje se nalaze u zdravoj hrani nisu dovoljne, možete početi sa uzimanjem vitamina za bradu, koji su u vidu dodataka ishrani (kao vitamini, suplementi). Kompleks vitamina B, biotin i niacin kao suplementi u vidu kapsula ili tableta mogu biti veoma korisni za rast brade. Tu su još i vitamin C i Vitamin A koji su takođe potebni kao dodaci ishrani.

Trening

Osim što ćete smršati ili zategnuti telo, redovno vežbanje može pomoći za rast brade. Fizička aktivnost podstiče bolju cirkulaciju krvi i povećava nivo hormona u telu koji utiču na bradu, pogotovo testosterona. Za najbolji efekat odlučite se za dizanje tegova i vežbe snage. Vežbajte ujutru, jer se tada oslobađa najviše ovog muškog hormona testostrona.

Proizvodi za rast brade

Nijedan proizvod ne utiče direktno na ubrzan rast brade. Ali postoje kozmetički preparati za rast i negu brade koji omogućavaju ili olakšavaju njen zdrav i nesmetan rast. To su ulje za rast brade, zatim elixir za bradu, serum i buter. Korišćenje naročito ima efekta ako su napravljeni od biljnih, organskih sastojaka poput prirodnih i esencijalnih ulja.

Dermaroler za muškarce – valjak za rast brade  

Dermaroler je alatkica koji se sastoji od mikroiglica koji se koristi za negu lica, a kod muškaraca i u vezi brade za stimulisanje rasta brade. Funkcioniše tako što iglice prodiru u kožu i stimulišu folikule dlake na području gde se prelazi dermarolerom.

Naročito je pogodan za neravnomernu bradu. Dermaroler stimuliše proizvodnju kolagena na mestu gde dlake nisu počele rastu i tako ubrzava rast. Ne brinite, iglice neće oštetiti kožu i izazvati rane. 

Piling kože

Piling brade uklanja mrtve ćelije i višak masnoće sa kože, a istovremo stimuliše rast dlake. Mrtve ćelije kože mogu drastično usporiti normalan rast brade, može doći do urastanja dlaka, upale kože, kao i gljivične infekcije brade ako dođe do zapaljenja, te je zato piling neophodan.  

Za najbolje i najbrže rezultate, uradite piling uz pomoć četke za bradu dok je četkate. Na ovaj način stimulisaćete rast novih dlaka i popuniti paraznine na bradi. Takođe, piling kože sprečava urastanje dlaka i pojavu akni ispod brade, koje ponekad mogu usporiti rast. 

Minoksidil

Minoksidil se koristi u lečenju kod opadanja kose, a od skora i brade. Deluje tako što stimuliše folikule dlaka i podstiče njihov rast. Minoksidil se nalazi u tečnom stanju ili u obliku pene, a nanosi se jednom do dva puta dnevno.

Nega brade

Pravilna svakodnevna nega brade, kao i redovno održavanje su od velikog značaja kada je u pitanju podsticanje rasta željene dužine. Nega od samog početka njenog rasta smanjiće mogućnost problema sa bradom, kao i kožom lica.

Nega i održavanje brade podrazumevaju mnogo toga, a samo jedan mali deo odnosi se na sledeće – pranje brade šamponom, omekšavanje dlaka uz pomoć ulja za bradu iili drugih preparata.

Ostavite cigarete

Pored dobro poznatih štetnosti po zdravlje, pušenje ima negativan uticaj na rast i kvalitet brade. Štetni sastojci cigareta oštećuju krvne sudove koji učestvuju u podsticanju rasta dlake i dovode do upala folikula. U najgorem slučaju, može doći do potpunog gubitka brade.

Smanjenje stresa

Kortizol, hormon stresa glavni je neprijatelj testosterona. Oslobađanje hormona stresa smanjuje proizvodnju testosterona i onemogućava bradi da raste zdravo i svojim prirodnim tempom.  Ako vodite stresan život, pronađite načine da se oslobodite depresije i nervoze, ili ga barem smanjite.

Odmor

Odmor je veoma važan, jer dok se telo odmara i opušta, stimuliše se proizvodnja testosterona i podstiče rast dlaka na licu. Pokušajte da redukujete i smanjite radne obaveze, kao i da se ne izlažete se bespotrebnom naporu. Umesto toga bavite se aktivnostima koje će vas opustiti.

Unos vode

Kao i celom telu, tako je i bradi potrebna voda da bi bolje funcionisala, da raste brže i gušće, kao i da izgleda lepše. Nedovoljna količina vode u organizmu usporiće rast, a uticaće i da izgleda suvo, ispucalo i beživotno. Kada je u pitanju rast, hidratacija i te kako omogućava bržu regeneraciju ćelija neophodnih za rast dlake (dnevno je potrebno popiti između 2,5 i 4 litra vode).

bradonja pije vodu

Hormonska terapija

Kod nekih muškaraca može postojati nedostatak ili smanjen procenat hormona potrebnih za rast brade kao što su hormoni testosteron i DHT. Zbog toga se uzima hormonska terapija u vidu tableta, hormonskih krema ili hormonskih injekcija. O uticaju hormona testosteron na bradu smo pisali članak.

Ne preporučuje se pribegavanje ovakvom vidu terapije, pogotovo ne samostalno (na svoju ruku). Opravdano je samo ako zaista imate validne zdravstvene razloge za to i ako vam preporuči lekar, odnosno medicinski ili kozmetički specijalista.

Laserska terapija

Laserska terapija spade u agresivni vid podsticanja rasta. Deluje tako što laser uperen u područja na kojima nema dlaka podstiče rad ćelija kože u folukulima, što dovodi do povećanog rasta.

Transplatacija brade

Još jedna agresivna, može se reći i ekstremna metoda kojom se podstiče rast. Transplatacija brade se izvodi tako što se dlake sa kose muškarca presađuju na lice. Transplatacija brade spada u hiruški zahvat, pa se preporučuje samo u situacijama kada ni jedna metoda za rast brade ne pomaže.

Dodatni savet

Jednostavno – ostavite bradu na miru! Pustite je neko vreme da slobodno raste, ne opterećujte se previše i primetićete da se njena dužina i gustina menja svojim prirodnim tempom.

Videli ste da rast brade i brijanje nemaju veze jedno sa drugim, već da svaka dužina zahteva disciplinu i strpljenje.

Ali, videli ste i da postoje još neki načini da malo utičete na izgled i zdravlje dlake, kao i to može biti putem prirodnih preparata koje najčešće preporučujemo.

Sve to možete i jednostavnom promenom loših životnih navika. Lako je i bezbolno, što je dovoljan razlog da počnete da vodite kvalitetniji i zdraviji život.

Kakva su vaša iskustva? Podelte ih sa nama i drugim čitaaocima u komentarima.